Hlavní obsah

Snad nám s Jágrovým příchodem nezavedou noční tréninky, směje se Eliáš

Marek BurkertSport.czPrávo

Za osmnáct let v zámoří nezažil Patrik Eliáš tolik Čechů v kabině, jako ho čeká v příští sezóně. Ikoně Ďáblů z New Jersey budou dělat společnost další tři krajané včetně nejproduktivnějšího Evropana historie NHL Jaromíra Jágra. „Kustodi už mi psali, že se budou učit česky,“ tvrdí Eliáš.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Český hokejový útočník Patrik Eliáš (uprostřed).

Článek

Už když v New Jersey překvapivě skončil Ilja Kovalčuk, tak jste řekl, že byste se nedivil, kdyby k vám do týmu šel Jágr. Dobré informace, nebo instinkt?Já si říkal, že se bude spekulovat, koho k nám vezmou a Jarda byl jedním z těch jmen a typů hráčů, co nás zajímali. Mluvilo se ale i o Švýcaru Brunnerovi, nebo Aleši Hemském. Jediný člověk, který o tom ale konkrétně něco věděl, byl náš manažer Lou Lamoriello.

Ptá se vás někdy manažer na názor na konkrétního hráče, když ho chce podepsat?Mně se za těch osmnáct let zeptal snad na dva hráče, ale to bylo před uzávěrkou výměn. Nikoho z těch hokejistů nevzal (směje se). Jednou před deseti lety jsem za ním šel kvůli jednomu hráči a tehdy mi řekl, že moje práce je hrát hokej a jeho zase dělat manažera, tak ať se starám sám o sebe. I když teď jsem si vzpomněl, že jsem k nám vlastně doporučil Máru Židlického, a to dopadlo dobře. To na mě dal trenér i manažer.

Jak podle vás Jágr zapadne do vašeho týmu, který je léta postaven na defenzivním systému? Kvůli hráči, kterému je 41 let, se určitě zažitý styl měnit nebude.Jarda už je v jiné pozici, než před pěti šesti lety. I když pořád vyžaduje svou roli. I z toho důvodu si vybral Philadelphii před Pittsburghem. Loni zase zvolil Dallas před Montrealem. Vybral prostě týmy tak, aby měl lepší pozici, aby hrál více minut, aby byl vytěžovaný. Ale to si myslím sehrálo roli i letos, aby zase hrál, na co je zvyklý. Už ale určitě nevyžaduje, aby se všechno točilo kolem něj.

Těšíte se, až uvidíte Jágra pěkně ostříhaného, oholeného? Nebo už nejsou týmová pravidla u vás tak striktní?Víte co, já už to nepokouším, nemám to zapotřebí. Někteří zarostlejší mladí kluci ale schytají ošklivý pohled, nebo za nimi manažer přijde a řekne, že už je čas na ostříhání. Tak to máme prostě dané, krátké vlasy, žádné strniště. Bez výjimek, aby se držela soudržnost.

Ale na své číslo 68 nejspíš Jágr výjimku dostane... (V New Jersey bylo teď nejvyšším číslem na soupisce 33 - pozn.)U nás měli výjimky, co si pamatuji, jen Dougie Gilmour a Alex Mogilnyj, co nosili 93 a 89. To už ale byli hráči zralí do Síně slávy, z toho důvodu jim Lou udělil výjimku. Teď určitě taky nebude problém.

A co tradiční Jágrovy noční tréninky, s těmi nebude mít u vás utrum?To teda nevím, na to jsem sám zvědavý. Jarda bude asi taky překvapený, že máme dvacet let staré tréninkové dresy. Za posledních deset let se přitom všechny dresy předělávaly, aby vypadaly líp, moderněji, z lepších materiálů. A my máme pořád ten starý styl, což je strašné. To bych byl sám rád, kdyby se to změnilo. A ty Jardovy tréninky? Nevím, jestli na tohle dostane nějakou výjimku, ale na to Lou opravdu není zvyklý. Pokud to tedy nechce změnit, abychom měli noční tréninky všichni. (směje se).

Kompletní rozhovor si můžete přečíst ve středečním vydání deníku Právo.

Reklama