Hlavní obsah

NHL by mohla trvat až do července

NEW YORK

Další a další scénáře možného vývoje v hokejové NHL se rojí za oceánem. Záchrana letošní sezóny NHL je prý stále možná, třebaže se jednání o kolektivní smlouvě mezi majiteli hokejových klubů a hráčskou asociací NHLPA v pátek prozatím zastavila. Podle některých spekulací by se finále Stanleyova poháru dokonce mohlo přesunout až do horkého července.

Foto: REUTERS

Ilustrační foto

Článek

Webové stránky USA Today například nabídly scénář, podle nějž by každý tým odehrál v základní části 30 zápasů. Takový model sezóny by mohl začít v prvním březnovém týdnu a play-off by skončilo poslední týden v červnu. To ovšem předpokládá dohodu mezi oběma znesvářenými stranami nejpozději v příštím týdnu.

"Nikdo neříká, že play-off musí skončit v červnu," řekl nicméně volný hráč Chris Chelios, čímž naznačil, že se sezóna klidně může protáhnout až do července. Všechno je však stále podmíněno dosažením dohody mezi majiteli klubů a NHLPA. V jejich sporu se nyní nejčastěji citovaným slovním spojením stala místo platového stropu spíše závislost platů hráčů na příjmech klubů.

NHL ve svém posledním návrhu stanovila maximální částku na platy hráčů 42 miliónů dolarů a minimální na 32 miliónů. Liga však současně trvá na tom, že platy hráčů nepřekročí 55 procent zisku klubů v roce.

Protože by někteří hráči s týmovým platovým stropem zřejmě souhlasili, dostává se do popředí pozornosti právě závislost na příjmech klubu. Hokejisté se totiž obávají, že příjmy klubů mohou výrazně klesnout právě kvůli výluce.

Závislost na příjmech není ve výluce novým pojmem, ale stále více se o něm diskutuje a zdá se, že alespoň jedna ze zúčastněných stran jej vnímá jako možný klíč ke kompromisu, píše USA Today.

Od pátku žádný kontakt

V minulém týdnu se objevily informace, že NHL se chystá sezónu záhy zrušit, ale ve skutečnosti podle listu neexistují žádné indicie, které by něco takového naznačovaly. Například nebyla svolána žádná schůzka guvernérů, i když je pravda, že generální komisionář Gary Bettman by pro zrušení sezóny nepotřeboval žádný další hlas.

Majitel Detroitu Mike Ilitch je naopak po jednáních v minulém týdnu spíše optimistou. "Kdybyste se mě zeptali před týdnem, řekl bych, že je po všem," řekl Ilitch, "Ale teď si tím nejsem tak jistý." Podobně se pro česká média vyjádřil i Jaromír Jágr. Mluvčí obou stran ovšem prohlásili, že od pátečních jednání nenastal v rokování mezi NHL a NHLPA žádný posun, ani jedna organizace druhou nekontaktovala.

Komentátor USA Today Jeff Zillgitt kritizuje obě zainteresované strany za to, že nechápou, jaké postavení má hokej ve Spojených státech. Pokud to není jeden z hlavních sportů, a někteří už nyní tvrdí, že není, tak má rozhodně blízko k tomu, aby jím brzy přestal být, píše Zillgitt.

Podle něj si NHL nemůže dovolit ztratit celou sezónu. Hokej by se z toho nemusel vzpamatovat tak snadno jako třeba baseball, americký fotbal nebo basketbal.

Roenick: Hokej je důležitější než ega

Podobný názor má také útočník Philadelphie Jeremy Roenick. "Myslím si, že hokej je teď důležitější než ega. Hráči se musejí vzdát toho, co se podle mě vymklo z rukou. A to jsou platy. Hokej je skvělý, je populární, ale ne tak populární, aby si mohl dovolit roční platy ve výši osmi, devíti nebo deseti miliónů dolarů," řekl Roenick.

I Roenick se domnívá, že řešením by mohl být podíl hráčů na ziscích klubů. Podle něj by se také majitelé i hráči měli po výluce snažit fanouškům nabídnout něco víc, vynahradit jim, o co přišli.

"Ať už to budou levnější vstupenky, více výhodných balíčků nebo více televizních přenosů, fanoušci by si měli říci: 'Tahle výluka stála za to, protože mi něco přinesla'. Pokud zůstane všechno stejné, bude těžké přivést lidi zpátky do ochozů," dodal Roenick.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články