Hlavní obsah

Poslední dva roky dře a přináší něco navíc, vysvětluje GM New Jersey, proč po Jágrovi sáhl

Newark

Generální manažer New Jersey Lou Lamoriello se na Jaromíra Jágra vyptával ještě před ztrátou Ilji Kovalčuka a nakonec lídra historických ofenzivních statistik NHL mezi aktivními hráči ulovil. Sedmdesátiletý vládce pevné ruky nad Devils, který je na své pozici už od roku 1987, se přiznal, že jej přístup nyní jednačtyřicetiletého kladenského odchovance po návratu do NHL v roce 2011 zaujal.

Foto: Profimedia.cz

Generální manažer New Jersey Devils Lou Lamoriello.

Článek

"Sledoval jsem ho poslední dva roky a nikdy jsem neviděl nikoho tak tvrdě pracovat," řekl Lamoriello agentuře AP. Je mu jasné, že konec Jágrovy kariéry v NHL se blíží, ale stále je podle jeho názoru velice platný. "Přináší něco navíc. Každý, kdo s ním poslední dva roky hrál, a rovněž i trenéři, si pochvalovali všechno, co dělal. Je absolutně bez debat, že nám pomůže v přesilových hrách."

Lamoriello, který je na své pozici nejdéle ze všech generálních manažerů z celé NHL, přišel o Kovalčuka před dvěma týdny. Ruský kanonýr přes ještě na 12 let platný kontrakt na 77 milionů dolarů ukončil kariéru v NHL a zamířil do Petrohradu. U Jágra si prý může být jistý, že všechno své odhodlání věnuje tomu, aby dosáhl ve slavné soutěži na úspěch a pracoval pro mužstvo.

Možná bych šel i do kempu, připustil Jágr

Osobní statistiky Jágr podle svých slov už dávno nepovažuje za důležité. Přínos své "černé" práce dokazoval i při tažení Bostonu. A touha ještě uspět v NHL je u něj velká. V úterním rozhovoru se zámořským novináři uvedl, že kdyby neklaplo angažmá teď, byl připravený se poprat o místo těsně před sezónou. "Kdyby mě nikdo nechtěl, tak bych pravděpodobně šel do kempu na zkoušku," připustil Jágr ještě možnou variantu před návratem do Kladna, které vlastní.

Lamoriella přesvědčil ale hned. "Je to dobře trénovaný sportovec a my jsme rádi za to, co do našeho týmu přinese," doplnil Lamoriello na adresu Jágra, kterému chyběl před měsícem jen krůček, aby po jednadvacetiletém čekání dosáhl na třetí triumf ve Stanleyově poháru. O další pokus se bude snažit v dresu Devils.

Dotáhne se v bodování na Lemieuxe?

Jágr změnil svoji hru. Už od působení v Rangers se více než na sbírku bodů zaměřil na platnost pro tým. Po přesunu do Ruska to dokazoval i české reprezentaci, v které pomohl i podceňovanému týmu k triumfu na mistrovství světa v Německu v roce 2010.

Přesto ale setrvání v NHL dává Jágrovi šanci na další posun v historických ofenzivních tabulkách. V produktivitě základní části bude útočit se současnými 1688 body z 1391 zápasů na svého bývalého parťáka z Pittsburghu Maria Lemieuxe. Zaostává za ním o 35 bodů, na šestého Stevea Yzermana má ztrátu 67 bodů.

V tabulce střelců na něj ztrácí s 681 góly na desáté pozici devět branek, a pokud by se prosazoval jako v minulé sezóně v Dallasu, mohl by útočit i na šestého Mika Gartnera (708). Mezi nahrávači se z 12. pozice a s 1007 asistencemi může také posunovat dopředu; před ním jsou Joe Sakic (1016), Lemieux (1033), Marcel Dionne (1040) nebo Gordie Howe (1049).

I slavné číslo 68 Jágrovi povolil

I Lamoriello připomíná jeho ofenzivní sílu. "Je to hráč, který patří stále mezi prvních šest útočníků," prohlásil. Do skládačky Devils, kteří pod Lamoriellem získali třikrát Stanley Cup (1995, 2000 a 2003) a dvakrát byli ve finále (2001 a 2012), Jágr zapadá.

V stanovených klubových pravidlech střežených pevnou rukou Lamoriella už dostal Jágr výjimku v tom, že může nosit své slavné číslo 68. V éře tohoto člena Síně slávy NHL mohli z hráčů v poli nosit vyšší číslo než 34 dosud jen tři hráči Devils - Doug Gilmour (93), Alexandr Mogilnyj (89) a Stéphane Richer (44).

"Jsme s naším kádrem spokojení. Posílili jsme na pozici brankářů. V defenzivě získali mladí hráči zkušenosti a vepředu budeme mít vyrovnané čtyři lajny. Máme hráče na přesilovky i na oslabení," pochvaloval si Lamoriello s tím, že mužstvo vyztužil i o hráče se silovými parametry.

Už loni se vyrovnával s odchodem Zacha Pariseho do Minnesoty, letos ztratil Kovalčuka i dalšího forvarda Davida Clarksona (Toronto). Na trhu volných hráčů ale získal Ryanea Cloweho z New Yorku Rangers, Michaela Rydera z Phoenixu a Rostislava Olesze z Chicaga. Smlouvy prodloužili Patrik Eliáš, Dainius Zubrus a Marek Židlický, blízko nového kontraktu je i Adam Henrique. Přišel navíc také brankář Cory Schneider z Vancouveru.

Reklama

Související témata: