Hlavní obsah

Bettman: O víkendu bude mít NHL jasno

TORONTO

Klíčový okamžik hokejové NHL je podle všeho za dveřmi. Podle komisionáře soutěže Garyho Bettmana není možné myslet na záchranu sezóny, pokud nedojde k dohodě s hráčskou asociací NHLPA tento víkend. Pokud by nová kolektivní smlouva byla dojednána, odehrálo by se ve zkrácené základní části osmadvacet utkání a do bojů o Stanleyův pohár by postoupilo tradičních 16 týmů.

Foto: SPORT.cz s použitím REUTERS/Chip East a ČTK/AP

Komisionář NHL Gary Bettman (vlevo) a Bob Goodenow, šéf hráčské asociace. Opět jednali, opět se nedohodli.

Článek

"Uvědomuji si, že pokud se tento víkend neobjeví na papíře hotový návrh, není možné myslet na záchranu sezóny," prohlásil Bettman na tiskové konferenci v Torontu po středeční tajné schůzce s výkonným ředitelem NHLPA Bobem Goodenowem, kde hráčské odbory odmítly další návrh smlouvy.

Goodenow považuje ultimátum za velice přísné. Podle něho bude složité dosáhnout do víkendu dohody, aby mohla být ukončena výluka, která trvá už 147 dní. "Je to možné, ale bude to velice těžké," prohlásil.

Pokud by se podařilo do konce víkendu vyjednat pro všechny přijatelnou podobu nové kolektivní smlouvy, mohla by se podle Bettmana odehrát okleštěná podoba ligy. V základní části by všechny týmy absolvovaly 28 zápasů, poté by následovalo play-off. Kvůli výluce už do dneška muselo být zrušeno 813 z 1230 zápasů včetně Utkání hvězd, který se mělo trochu symbolicky hrát právě tento víkend.

Obě strany budou podle Bettmana a Goodenowa pokračovat ještě během čtvrtka v jednáních, žádné nové návrhy na řešení situace se ale neočekávají. "Popsal bych to spíš jako rozhovor, cvičení v řešení problémů," řekl Goodenow.

Nová verze smlouvy nebude

Zástupci NHL už nehodlají nabízet hráčům žádnou další vylepšenou verzi smlouvy. "Myslím, že pokud se v této sezóně nezačne hrát, vzniknou soutěži velké škody a zisky logicky poklesnou. Cokoliv tedy hráči očekávají, že se podaří prosadit, bude zamítnuto," prohlásil Bettman. "To není hrozba, to je zkrátka realita," dodal.

Poslední nabídka zástupců NHL obsahuje dvě části. Kolektivní smlouva, podle níž by se začalo hrát, by byla založena na návrhu hráčské asociace z 9. prosince, který obsahuje daň z luxusu a snížení platů o 24 procent. Pokud by se ale ukázalo, že systém nefunguje, vstoupil by v platnost návrh NHL z 2. února, který počítá s platovým stropem.

K této změně by došlo v případě, že by se naplnilo některé ze čtyř kritérií. Impulzem by bylo, pokud by celkové odměny hokejistů přesáhly 55 procent příjmů celé ligy. Dále pokud by průměrné výdaje na mzdy tří klubů s největším rozpočtem na platy byly o 33 procent vyšší než výdaje trojice klubů s nejnižší rozpočtem.

Změna by nastala i v případě, že jakékoliv tři kluby v soutěži vydají na odměnách více než 42 miliónů dolarů, či pokud celoligový průměr výplat hráčů na jeden klub přesáhne 36,5 miliónu.

Podle Goodenowa ale některá z těchto situací může nastat už po této zkrácené sezoně, pokud se začne hrát. "I po snížení platů o 24 procent a dříve, než kluby podepíšou smlouvy s novými hráči, čekáme, že více než tři kluby překročí hranici 42 miliónů na platy," tvrdí s tím, že vedení NHL tak chce jen prosadit platový strop.

Hráčům se nelíbí ani podmínka, že jejich platy nepřekročí 55 procent zisku klubů v roce. Obávají se totiž, že příjmy klubů kvůli výluce výrazně klesnou.

Reklama