Hlavní obsah

V NHL žádný posun, zrušení sezóny asi v úterý

TORONTO

Ani víkendová jednání o osudu zámořské NHL nepřinesla žádný hmatatelný výsledek a dosažení dohody o nové kolektivní smlouvě je stále v nedohlednu. V neděli přitom vypršel termín, který stanovil hlavní komisionář soutěže Gary Bettman jako nejzazší možný pro záchranu letošní sezóny.

Foto: ČTK

Letošní sezóna NHL je podle všeho ztracená.

Článek

Bettman ve čtvrtek prohlásil, že se strany musí domluvit nejpozději do konce týdne, jinak bude sezóna zrušena. Nyní se čeká na oficiální oznámení, že letošní ročník se jako první v historii vůbec nerozběhne. Šéf NHL by tak měl učinit v úterý. Zámořští pozorovatelé očekávají, že ještě v pondělí oznámí na úterý svolání tiskové konference do New Yorku, kde by měl letošní sezónu s konečnou platností zrušit.

Zástupci NHL a hráčské asociace NHLPA se tajně sešli v neděli ve Washingtonu, ale k dohodě se nepřiblížili. Bettman a šéf hráčských odborů Bob Goodenow se jednání nezúčastnili. "Ze schůzky nevyplynul žádný posun ve sporu ohledně nové kolektivní smlouvy," komentoval jednání viceprezident NHL Bill Dally.

Bettman poslal v pátek všem 30 klubům memorandum, v němž jim umožnil hovořit s hráči, což bylo dosud zakázáno. Dokument rovněž umožňuje klubovým funkcionářům veřejně se vyjadřovat k výluce, aniž by za to hrozila pokuta.

Někteří hráči se smířili s platovým stropem

V pátek a v sobotu někteří hráči údajně lobbovali za to, aby obě strany zvážily variantu kolektivní smlouvy s platovým stropem, ale bez závislosti na příjmech klubů. NHL ve svém návrhu nabídla platový strop ve výši 42 miliónů dolarů, který by se ovšem snížil v případě, že by platy hráčů překročily 53 až 55 procent zisků.

Podle listu USA Today by byli někteří hokejisté ochotni přistoupit na platový strop ve výši 47 miliónů dolarů bez závislosti na příjmech klubů. Pokud by NHL dostala podobný návrh od hráčské asociace, mohlo by to vést k obnovení jednání.

"Někteří hráči začali mluvit, ale myslím, že je příliš pozdě," prohlásil bývalý generální manažer Vancouveru Brian Burke, který má vazby na NHL i na hráčskou asociaci. "Navíc nevnímám, že by toto lobování hráčů bylo tak rozšířené, jak jsme doufali."

Se zajímavým nápadem, jak by bylo možné ještě zachránit sezónu, přišel majitel Ottawy Senators Eugene Melnyk. "Myslím, že nejlepší řešení by bylo shromáždit všech sedm set hráčů a nechat je hlasovat, každého zvlášť a tajně. Jsem přesvědčený, že by výsledek byl naprosto šokující," prohlásil.

Návrat bude těžký

Rozběhnutí soutěže si přeje i prezident Tampy Bay Ligtning Ron Campbell. "V hloubi srdce stále nemohu uvěřit, kam jsme se to dostali. Celou dobu jsem byl optimista, protože hráči vědí, že už nikdy nedostanou stejné peníze, protože systém by se zhroutil. Jediný způsob, jak vše dát zase do pořádku, je spolupráce obou stran," uvedl Campbell.

Zástupci obou znesvářených stran předpovídají katastrofické následky případného zrušení sezóny. "Následky budou obrovské," tvrdí Burke. "Nejsem si jistý, že až se zase začne hrát, bude v soutěži stále 30 týmů. Baseballu trval návrat na původní pozice deset let a to je baseball americkým národním sportem. Nedovedu si představit, že by nám návrat trval kratší dobu," řekl.

NHL kvůli výluce přišla už o více než dvě třetiny sezóny, zrušeno bylo 824 zápasů. O uplynulém víkendu se mělo hrát tradiční Utkání hvězd. Pokud bude sezóna zrušena, stane se NHL první severoamerickou profesionální soutěží, která přišla o celý ročník kvůli pracovně-právním sporům.

Reklama