Hlavní obsah

Konečně jasno: Sezóna NHL 2004/05 zrušena!

PRAHA

Po dlouhé nejistotě padlo ve středu definitivní rozhodnutí o letošním ročníku NHL. Komisionář soutěže Gary Bettman oznámil na tiskové konferenci v New Yorku, že 88. ročník nejslavnější hokejové soutěže je zrušen. Poprvé v historii tak jeden z hlavních sportů v Severní Americe přijde kvůli pracovně-právním sporům o kompletní sezónu.

Článek

Na tiskové konferenci vyjádřil Bettman lítost nad zrušením sezóny v NHL a obhajoval stanovisko soutěže a její návrhy vůči hráčské asociaci NHLPA. Největším jablkem sváru mezi oběma stranami bylo zavedení  platových stropů, na což NHLPA nehodlala za žádnou cenu přistoupit. "Pokud budete do systému jen vkládat peníze, určitě je ztratíte. To zkrátka nejde do nekonečna," řekl Bettman.

Tři hodiny po Bettmanovi předstoupil v Torontu před řečnický pult výkonný ředitel hráčské asociace NHLPA Bob Goodenow. Podle něj nabídla jeho strana dost vůle spor vyřešit. "Každý náš krok byl vstříc majitelům," řekl v sídle asociace. "Chci, aby bylo v jedné věci naprosto jasno. Hráči nikdy nepožadovali víc peněz, jen chtěli soutěžit na trhu," uvedl Goodenow.

Dohodnou se obě strany do začátku dalšího ročníku NHL?
Hlasujte v anketě na konci článku!

V noci na středu Bettman předložil poslední návrh kolektivní smlouvy, který označil za konečný. Už tehdy tvrdil, že pokud ho hráčská asociace nepřijme, ohlásí zrušení letošního ročníku. Nyní se obě strany rozejdou a další jednání už se budou týkat případného ročníku 2005/06.

"Je těžké říct, jak to bude s další sezónou NHL. Všechna jednání prakticky začnou znovu. Nevíme, kolik ztratíme sponzorů a diváků. Ten nejlepší návrh, který jsme mohli dát na stůl, už je minulostí," kritizoval Bettman stálou nepřístupnost NHLPA. "Teď už ani tak nejde o příští ročník NHL, ale spíše o existenci ligy samotné," dodal Bettman.

Osud další sezóny je nejistý

O osud další sezóny se kvůli zatvrzelosti obou stran obávají i zástupci z druhé strany barikády. "Mám strach, že můžeme čekat rok, rok a půl nebo až dva," řekl v lednu nejslavnější hráč všech dob Wayne Gretzky, spolumajitel Phoenixu. Z důvodu, že hokejisté nebudou od dubna do října placeni, je podle něj velmi malá šance, že by během léta nastal v jednání zásadní průlom. "No a 15. září budeme tam, kde jsme byli 15. září loni," obával se.

NHL je první ze zámořských profesionálních soutěží, která zrušila celou sezónu. Podruhé v dějinách tak nebude udělen Stanleyův pohár. Dosud jedinkrát se tak stalo v roce 1919, kdy byla série mezi Montrealem a Seattlem zrušena kvůli epidemii španělské chřipky.

Zrušení sezóny přivítají zástupci evropských klubů. Na starý kontinent přišlo hrát už skoro 380 hokejistů, kteří se snaží ušlý výdělek alespoň částečně nahradit. Působí celkem v sedmnácti evropských zemích. Nejvíc (78) jich je podle údajů IIHF společně v Rusku a ve Švédsku.

Reklama