Hlavní obsah

Ani nečekané návrhy dohodu v NHL nepřinesly

NHL svolala na středu do New Yorku tiskovou konferenci, na které bude pravděpodobně sezóna oficiálně zrušena. Anonymní zdroj, který má blízko k jednáním mezi vedením ligy a hráčskou asociací NHLPA, potvrdil agentuře AP, že komisionář Gary Bettman hodlá zrušit zbývající zápasy. V pondělí v noci se přitom ještě sešli viceprezident NHL Bill Daly s výkonným ředitelem NHLPA Tedem Saskinem.

Foto: SPORT.cz s použitím REUTERS/Chip East a ČTK/AP

Komisionář NHL Gary Bettman (vlevo) a Bob Goodenow, šéf hráčské asociace. Ti dva se musejí dohodnout, aby soutěž začala.

Článek

Obě strany si jejich prostřednictvím učinily překvapivé nabídky, ale nepřijaly je.

Daly přišel s návrhem platového stropu ve výši 40 miliónů dolarů, který by nebyl nijak závislý na příjmech klubů. Saskin odmítl, ale přednesl model s platovým stropem ve výši 52 miliónů dolarů, který navíc obsahuje agresivnější odvody z mezd a daňové sazby závislé na týmových mzdách. To však zase neakceptoval Daly.

"Je opravdu neštěstí, že jsme se i přes tak velké vstřícné kroky obou stran nedokázali dohodnout," uvedl Saskin v prohlášení vydaném pozdě v noci tamního času. Hráči vůbec poprvé během dlouhodobého sporu přistoupili na platový strop, NHL se naproti tomu vzdala závislosti platů na příjmech klubů. Obě strany ale dělí propast, kterou tvoří dvanáct miliónů dolarů.

Poslední zoufalé pokusy

Vzhledem k tomu, že na úterý nebyla naplánována další jednání, je pravděpodobné, že vstřícné kroky obou strany byly jen posledními zoufalými pokusy zachránit sezónu. Termín, který Bettman označil jako nejzazší možný pro záchranu sezóny, tedy vypršel, aniž by došlo k dohodě o nové kolektivní smlouvě.

Bettman minulý týden prohlásil, že se do víkendu musí začít pracovat na písemné podobě dohody, aby mohla být odehrána alespoň sezóna s 28 zápasy na mužstvo a play off s tradičními šestnácti účastníky. Za normálních okolností odehraje každý tým v sezóně 82 utkání.

NHL kvůli výluce přišla už o více než dvě třetiny sezóny, zrušeno bylo 824 zápasů. O uplynulém víkendu se mělo hrát tradiční Utkání hvězd. Pokud bude sezóna zrušena, stane se NHL první severoamerickou profesionální soutěží, která přišla o celý ročník kvůli pracovně-právním sporům.

Reklama