Hlavní obsah

Bettman dal hráčům poslední návrh, večer asi zruší sezónu

Hokejový svět s napětím očekává, s čím vystoupí na tiskové konferenci v New Yorku vedení zámořské NHL. V noci na středu komisionář ligy Gary Bettman předložil další návrh kolektivní smlouvy, který označil za konečný. Pokud ho hráčská asociace nepřijme, ohlásí prý večer zrušení letošního ročníku. Přímý přenos konference bude od 19 hodin vysílat i ČT2.

Foto: SPORT.cz s použitím REUTERS/Chip East a ČTK/AP

Komisionář NHL Gary Bettman (vlevo) a Bob Goodenow, šéf hráčské asociace. Ti dva se musejí dohodnout, aby soutěž začala.

Článek

V posledních dnech sice jednání o smlouvě a především platovém stropu začala nabírat na obrátkách, ale žádný pozitivní výsledek zatím nepřinesla. V novém návrhu NHL je stanoven platový strop ve výši 42,5 miliónu dolarů, které by mohl každý klub vynaložit na mzdy hráčů. Zástupci hráčské asociace NHLPA, kteří v pondělí vůbec poprvé přistoupili na možnost zavedení platového stropu, odpověděli požadavkem na zvýšení této sumy na 49 miliónů. Tím ustoupili o tři milióny oproti pondělní verzi. I tak to druhá strana odmítla.

"Když každý tým takto utratí 49 miliónů, celkové výdaje na hráče překročí náklady z loňské sezony. Váš návrh nemůžeme přijmout," uvedl Bettman v dopise, který zaslal výkonnému řediteli NHLPA Bobu Goodenowovi. Hráčské asociaci vyměřil další ultimátum - buď do 17:00 středoevropského času přistoupí na návrh NHL, nebo o dvě hodiny později ohlásí zrušení sezóny.

Zruší večer Bettman letošní sezónu NHL?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Goodenow reagoval vzkazem, že další krok už majitelé klubů nemohou od hráčských odborů čekat. "Kluby utrácejí o hodně méně, než je váš limit pro výplaty 42,5 miliónu," prohlásil Goodenow. "Naše nabídka znamená pro hráčskou asociaci radikální krok. Udělali jsme ho, protože věříme, že zrušení sezóny by náš sport obrovsky poškodilo a výluka by se protáhla i do příštího ročníku," uvedl.

NHL kvůli výluce přišla už o více než dvě třetiny sezóny, zrušeno bylo 830 zápasů. Oznámí-li Bettman zrušení sezóny, stane se NHL první severoamerickou profesionální soutěží, která přišla o celý ročník kvůli pracovně-právním sporům.

Reklama