Hlavní obsah

Konec sezóny: ostuda, shodují se legendy s fanoušky

PRAHA

O co déle trvala neúspěšná jednání zástupců NHL a hráčské asociace NHLPA o osudu zámořské soutěže, o to rychleji byli s reakcí na zrušení letošního ročníku hotovi fanoušci i bývalé hvězdy. Je to ostuda, říkají unisono.

Článek

"Za mých časů jsme také měli své pře, ale nikdy jsme to takhle daleko nenechali dojít," prohlásil bývalý famózní útočník Detroitu a Los Angeles Marcel Dionne. Opřel se především do hráčů. "Už mi neříkejte, že hrají z lásky ke hře," zlobil se.

Legendární obránce Montrealu Larry Robinson se rovněž postavil proti hokejistům. "Kolik jich přesně ví, o co jde? Sám jsem hrál a vím, že nebyl čas na to, detailně něco prostudovat. Jste rádi, když se připravíte na zápas," řekl. Jako příklad uvedl výluku v roce 1994. "Když jsme se vrátili k hokeji, mysleli jsme si, jak je všechno skvělé, ale nebylo. Majitelé rozhodně hráče ždímat nechtějí, jsou to obchodníci," mínil.

Podle jeho názoru jsou poraženými sporu fanoušci. A ti mu ve svých reakcích dávali za pravdu. "Sice žiju ve Vancouveru, ale Canucks už ode mne neuvidí ani penny. Je to hanba," komentoval v zámořské internetové diskusi dnešní zrušení sezóny jeden z nich. Další byl rád, že sezóna padla. "Kdyby se hrálo, byl by to špatný vtip. Takhle se hráčská unie ztrapnila, když souhlasila s platovým stropem, na nějž nechtěla nikdy kývnout. Je to její prohra," napsal v reakci.

Lásku vystřídal hněv

Jak fanoušci hokej milovali, teď se k němu obracejí s hněvem. "Nic nevyjádří můj vztek. Není pochyb o tom, že vyjednavači zruinovali skvělý sport," zlobil se jeden z postižených. Jiní si během výluky našli jinou zábavu, nejčastěji baseball. "Já zůstanu věrný hokeji, teď jsem si oblíbil ten juniorský," tvrdil další.

Podobně optimistický pohled přinesl nedávno prestižní týdeník The Hockey News. "Nehraje se NHL? No a? Hokej přece žije dál," napsal nejslavnější hokejový magazín bez sentimentu. Kanadský internetový sportovní server TSN se naopak patosu neubránil. "Game over" nadepsal reportáž o konci sezóny.

Některým příznivcům NHL tak díky odvolání ročníku zůstane jedna kuriózní sběratelská cennost. Firma EA Sports už na podzim zveřejnila počítačovou hru NHL pro sezónu 2004-2005. Majitel Stanleyova poháru pro rok 2005 tak bude alespoň virtuální.

Reklama