Hlavní obsah

Sezóna NHL prý ještě nemusí být úplně ztracena

Pouhý den poté, co generální komisionář NHL Gray Bettman oficiálně zrušil ročník NHL, se v zámořských médiích objevily zprávy o tom, že se ještě v této sezóně za mořem vrcholná soutěž hrát může. Během čtvrtka se začalo proslýchat, že někteří představitelé NHL i hráčské asociace NHLPA se snaží přimět vedení obou stran k dalším jednáním. Informují o tom zámořská média.

Článek

Bettman sice prohlásil, že na rozhovory je pozdě, ale podle některých možná přece jen zbývá trochu času. "Zaslechl jsem nějaké řeči... Že se majitelé a hráči snaží znovu sejít u jednacího stolu, ale že by vše muselo proběhnout v nejbližších dnech," nechal se slyšet na serveru USA Today hráčský agent Pat Brison.

Může se podařit ještě sezónu NHL zachránit?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Obě strany však prohlásily, že od posledních návrhů, které si navzájem předložily v úterý, neproběhly žádné rozhovory. "Také jsme slyšeli spoustu dohadů," řekl hlavní právník NHL Bill Daly, "Ale dokud nás unie nekontaktuje, jsou všechny spekulace bezcenné," dodal.

Zprávy z kuloárů o pokračování jednání se donesly i k řediteli NHLPA Tedu Saskinovi. "Slyšel jsem mnoho zkazek o tom, že majitelé chtějí pokračovat v jednáních, která Gary Bettman ukončil svým posledním návrhem," řekl Saskin. "Nicméně liga nás od úterka nekontaktovala."

O dohodu se snažili Gretzky s Lemieuxem

Periodikum The Hockey News citovalo své zdroje, podle nichž se sešli Wayne Gretzky a Mario Lemieux, aby se spolu pokusili dospět k dohodě. Gretzky připustil, že s Lemieuxem skutečně hovořil, ale odmítl, že by rozhovor měl zmíněný význam. "Říci, že Mario a já jsme se pokoušeli znovu rozdmýchat rozhovory a jednání, není rozhodně pravdivé," prohlásil Gretzky.

Nejmenovaná detroitská rozhlasová stanice zase ve čtvrtek oznámila, že křídelní hráč Detroitu Brendan Shanahan odmítl žádost o interview s tím, že je zaneprázdněn jednáními. Shanahanův agent Rick Curran však všechny další domněnky o tom, že se jedná o tajné rozhovory na téma záchrana sezony, striktně vyvrátil: "Volali mu z rádia a Brendan prostě odmítl žádost o interview," prohlásil Curran. "Zbytek si prostě vymysleli. Brendan není zapojen do žádných tajných jednání."

Gretzky všechny zvěsti o možné záchraně sezony připsal panice, která po jejím zrušení nastala: "Zdá se, že všichni trochu panikaří, protože si nikdo nepomyslel, že bychom se mohli dostat až do této pozice," řekl Gretzky.

Přesto se pozorovatelům zdálo, že si 'The Great One' nechává pootevřená dvířka pro případ zázraku, který by se mohl konat v příštích 24 hodinách. "Myslím, že nikdo nechce, aby se hokej nehrál a hráči to dokázali. Chtějí hrát. Fanoušci jsou pochopitelně znechuceni a všichni by chtěli, aby se zase hrálo. A zdá se, že pro to existuje odhodlání. Obě strany byly po dlouhé měsíce tak vzdálené a nakonec byly tak blízko - blíže, než kdykoliv předtím. Není to dobrá pozice pro dosažení dohody?" řekl Gretzky.

Steve Yzerman věří v záchranu

Že není na záchranu sezóny pozdě, věří například jiný legendární hokejista a kapitán Detroitu Steve Yzerman. "Nevím, jestli k tomu musí dojít dnes, zítra, nebo pozítří. Vím, že sezona byla zrušena, ale ještě není pozdě toto zrušení odvolat," řekl Yzerman pro The Hockey News.

Když se však reportéři The Hockey News zeptali Dalyho, zda by NHL přistoupila k jednáním, která by vedla ke zvrácení rozhodnutí o zrušení sezóny, řekl jim: "Rád bych řešil takový problém."

Vyhlídky na záchranu sezóny naopak jasně odmítl pro agenturu AP Saskin: "Hráči, se kterými jsme hovořili, rozumí důvodům, na jejichž základě Gary Bettman zrušil sezónu. Nikdo z našich členů neočekává, že by se ještě hrálo."

Pokud tato sezóna zůstane zrušena, bude podle mnohých hráčů v ohrožení i příští ročník. "Doufám, že si lidé, kteří vedou jednání, uvědomí, že se jejich stanoviska zase tak moc neliší," prohlásil útočník New York Rangers Bobby Holík. "Neházejme vinu jeden na druhého. Dnes jsme na vině všichni, pojďme se však soustředit zítřek," navrhl.

Bettman neodmítl možnost hrát v příští sezóně ligu s jinými hráči, pokud nedojde ke shodě s NHLPA. Prohlásil, že NHL rozhodně plánuje hrát v příští sezóně hokej a že rada guvernérů probere každou možnost, jak toho dosáhnout.

Reklama