Hlavní obsah

Gretzky a Lemieux budou jednat o kolektivní smlouvě v NHL

NEW YORK

Naděje, že sezóna v hokejové NHL přece jen ještě začne, opět zesílila, přestože komisionář soutěže Gary Bettman letošní ročník ve středu oficiálně ukončil. Podle zámořských médií se zástupci klubů a hráčské asociace NHLPA znovu sjedou v New Yorku k dalšímu jednání o kolektivní smlouvě. Do New Yorku přijeli i dva legendární hráči Wayne Gretzky a Mario Lemieux.

Článek

Obě hokejové legendy v současnosti působí i na druhé straně barikády. Lemieux je majitelem Pittsburghu Penguins, Gretzky má podíl ve Phoenixu Coyotes.

Podle internetové stránky Hockey News se obě strany předběžně dohodly na kolektivní smlouvě, která počítá s platovým stropem 45 miliónů dolarů. Mluvčí NHLPA Johnathon Wheatherdon však řekl kanadské televizní stanici TSN, že tyto informace jsou zcela nepravdivé.

"Myslím, že vždycky byl čas dosáhnout dohody, abychom mohli hrát," řekl generální manažer New Jersey Devils Lou Lamoriello, jenž se účastnil i předchozích jednání. "Řekl bych, že teď je to trochu jiné, než to bylo předtím," dodal.

Začne přece jen sezóna NHL 2004/05?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Iniciativa vzešla údajně od zástupců NHL, kteří ve čtvrtek vyzvali odbory k obnovení jednání. "Mnoho hráčů, majitelů a manažerů vidělo, jak se přiblížilo uzavření smlouvy a myslím, že chtějí zjistit, jestli by to nešlo ještě posunout," řekl hráčský agent Pat Morris.

Jablkem sváru je takzvaný platový strop, tedy stanovení roční sumy peněz na mzdy hráčů, která nesmí být překročena. O jeho zavedení asociace nechtěla zpočátku ani slyšet, místo toho nabízela snížení platů hráčů o 24 procent. Až na začátku tohoto týdne zástupci NHLPA nečekaně na myšlenku platového stropu přistoupili, neshodli se však s vedením NHL na jeho výši. Představitelé ligy navrhli částku 42,5 miliónů dolarů, hokejové odbory byly ochotny přistoupit maximálně na 49 miliónů.

Reklama