Hlavní obsah

Lepší návrh ze strany vlastníků už nepřijde, míní Hejduk

Igor BruzlPrávo

Patřil mezi nevelké procento hokejistů, kteří se nechali slyšet, že by na návrh vedení NHL o zavedení platových stropů přistoupili. Kanonýr Milan Hejduk, který v době stávky v zámořské soutěži hájí barvy Pardubic, si totiž myslí: "Pro nás výhodnější nabídka ze strany vlastníků klubů už pravděpodobně nepřijde."

Foto: ČTK

Milan Hejduk s trofejí pro nejlepšího střelce NHL.

Článek

Když na minulý týden svolal komisař NHL Gary Bettman tiskovou konferenci, útočník Colorada doufal, že sezóna je zachráněna. "Opravdu jsem věřil, že co nevidět začneme hrát. Bohužel se tak nestalo a negativní výsledek jednání mezi Bettmanem a zástupcem hráčské asociace Goodenowem je porážkou nás všech," prohlašuje.

Přestože ještě o víkendu zasedly ke stolu také slavné ikony NHL Wayne Gretzky a Mario Lemieux, Hejduk už upíral pozornost k extralize. "Vlastně ani nevím, proč se scházeli. To nejpodstatnější řekl Gary Bettman na tiskovce, podle mého názoru tím veškeré naděje na záchranu sezóny padly. Už to ani příliš nesleduji," říká devětadvacetiletý forvard.

Mělo se o platovém stropu jednat

V době, kdy se blížila stěžejní jednání mezi zástupci hráčů a majitelů, zasílala spousta hokejistů své stanovisko šéfovi asociace hráčů NHLPA Bobu Goodenoowi. "Já jsem ale mezi nimi nebyl, i když bych byl pro, aby se o platovém stropu nakonec už jednalo. Když jsme udělali ústupek a navrhli devětačtyřicet miliónů na klub, majitelé pak částku o sedm miliónů nižší, tak jsme se někde uprostřed mohli potkat," myslí si.

Hejduk se obává, že by například mohl být ohrožen i další ročník NHL. "Stát se to může, ale nedovedu si představit, že by k tomu došlo. Už to, že se nehraje letos, je pro soutěž moc špatné," usuzuje olympijský vítěz z Nagana, který očekává snižování nabídky právě ze strany majitelů klubů: "Alespoň jsem to z prohlášení Garyho Bettmana vycítil."

Dovede si představit odchod do Ruska

Příliš jej nepřekvapilo, že v zámoří nebyl na obě znesvářené strany vyvíjen žádný tlak ze strany veřejnosti, od obyčejných fanoušků. "Asi lidem v Americe zase o hokej až tak moc nejde. Mají tam i pestrou nabídku dalších sportů," bezmocně krčí rameny hráč, který tak zbytek sezóny dohraje na východě Čech, ale musí přemýšlet nad tím, co bude dál.

Když by totiž nakonec v NHL k dohodě nedošlo a vypadalo by to, že se stávka protáhne i na další sezónu, museli by hráči hledat jiná angažmá. Hejduk letos zůstal věrný Pardubicím, ale nevyloučil, že pokud by opravdu nezačala soutěž v zámoří a dostal by případně nabídku z Ruska, nebránil by se jí. "Musel bych pak zvážit pro a proti, ale nyní mohu říci, že bych si odchod do Ruska asi představit dovedl," přiznává.

Teď si užije rodinu

Přestože nemohl mít v posledních týdnech příliš důvodů k dobré náladě, od víkendu už přece jen může mít radosti víc. Ze zámoří se mu totiž vrátila manželka i s dvojčátky. "Jsem moc rád, že už jsou doma. Měsíc jsem je neviděl, ale pobyt v Americe měli jako takovou dovolenou. Báječně jim vyšlo počasí, takže si to tam určitě užili a odpočívali," usmíval se Hejduk, který ženu s ratolestmi teď bude určitě doma potřebovat jako svou oporu.

Česká extraliga totiž nenávratně kvapí k play-off, které bude pro hráče psychicky velice náročné. "Doufám, že se nám podaří dostat do první čtyřky, abychom mohli začínat ve čtvrtfinále doma. Máme silný tým a věřím, že uděláme výsledek. Teď ovšem ještě v závěru základní části potřebujeme nasbírat nějaké body," dodává Hejduk.

Reklama