Hlavní obsah

Gólman Kiprusoff potvrdil definitivní konec kariéry

Calgary

Finský hokejový gólman Miikka Kiprusoff dnes definitivně potvrdil své dřívější rozhodnutí o konci kariéry. Šestatřicetiletá opora Calgary v zámořské NHL avizovala svůj záměr již po skončení minulého ročníku. Vedení Flames se Kiprusoffa ještě snažilo přesvědčit, aby svůj úmysl přehodnotil, jenže vše bylo marné. A to i přesto, že Kiprusoff má v kanadském celku ještě do konce nadcházející sezóny platnou smlouvu.

Foto: Profimedia.cz

Finský brankář Miikka Kiprusoff v dresu Calgary

Článek

"Rozhodl jsem se skončit už na konci minulé sezóny. Musím v této souvislosti ocenit generálního manažera Jaye Feastera a zároveň celou organizaci Flames, že mi nechali ještě léto na rozmyšlenou, abych si mohl být stoprocentně jistý," uvedl Kiprusoff v klubovém prohlášení.

"Je to důležité rozhodnutí pro mě osobně, pro moji rodinu, Flames a také fanoušky. Měli jsme o tom s Jayem přes léto pár rozhovorů, ale pro mě se nic nezměnilo. A když jsem se minulý týden vrátil do Calgary, ještě jednou jsem mluvil s Jayem, přičemž jsem mu potvrdil, že končím," popsal Kiprusoff, jenž byl v uplynulých letech jednou z klíčových postav Plamenů.

"Jsem velmi šťastný za to, že jsem deset let kariéry strávil právě v Calgary. Není lepšího místa, kde žít a hrát hokej. Už teď se těším na příští rok, až vezmu rodinu a užijeme si to všechno úžasné, co nabízí (provincie) severní Alberta," nastínil Kiprusoff.

Rodák z Turku, jenž přišel v roce 2003 ze San Jose, opouští klub jakožto vedoucí gólman historických tabulek Flames v počtu odchytaných zápasů s hořícím "C" na hrudi (576). Zároveň vychytal i nejvíce vítězství (305) a zápasů s čistým kontem (41). V roce 2004 si s Plameny zahrál ve finále Stanley Cupu, v němž se však radovala Tampa Bay. V roce 2006 získal prestižní Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře slavné soutěže.

Z bitev na mezinárodním poli má Kiprusoff bronz z olympiády ve Vancouveru 2010, dvě stříbra z MS 1999 a 2001, druhý byl s týmem Suomi rovněž na Světovém poháru 2004.

Reklama

Související témata: