Hlavní obsah

Bude lepší a lepší, říkají o Hertlovi spoluhráči. Česká naděje se zatím pere jen s angličtinou

San Jose

Hokejový útočník Tomáš Hertl je blízko premiéry v NHL, v přípravném kempu San Jose si říká o místo v základní sestavě. Devatenáctiletý slávistický odchovanec zaznamenal ve třech zápasech čtyři body za tři branky a jednu asistenci. Zatím se sice pere s angličtinou, ale září jak úsměvem v kabině, tak na ledě.

Foto: Facebook

Tomáš Hertl v dresu Žraloků ze San Jose.

Článek

Po výhře Sharks nad Vancouverem (5:0) byl Hertl vyhlášen první hvězdou zápasu a udělal další krok k tomu, aby si místo pobytu na farmě ve Worcesteru v nižší AHL mohl ve čtvrtek 3. října právě proti Canucks mohl premiéru ve slavné soutěži. Právě úterní duel s Vancouverem bral McLellan jako důležitý Hertlův test.

"Myslíte, že Tomáš může hrát NHL? Já ano. Ale také zatím hrál proti mixu hráčů z AHL a NHL," prohlásil McLellan ještě před úterním utkáním. "Myslím, že Vancouver v plné sestavě hodně naznačí, jestli může hrát proti hokejistům jako jsou Kesler, Sedinové nebo Hamhuis a podobný typ obránců."

Ve formaci s Thorntonem obstál na výbornou

Hertl ve formaci s kapitánem Joem Thorntonem a Brentem Burnsem obstál na výbornou. McLellan ale bezprostředně po zápase ještě nepotvrdil, že je to pro sedmnáctku draftu z roku 2012 vstupenka do NHL. "Odvedl opět velice dobrou práci," řekl trenér. Na přímý dotaz, zda se mu líbilo, co Hertl předvedl, jen stroze odpověděl: "Ano."

Hertl se jako hvězda utkání musel poprat s rozhovorem s reportéry. "Doufám, že to vyjde. Je tu dobrý tým. Tři zápasy byly myslím velmi dobré. Dal jsem nějaké góly, dvakrát jsme vyhráli a jednou prohráli. Takže velmi dobré," odpovídal lámanou angličtinou, jaké má šance na setrvání v prvním týmu na startu sezóny.

Novináři musejí být trpěliví

Proti Vancouveru se dvakrát prosadil prací před brankovištěm. Nejdříve tečoval střelu Scotta Hannana. "Nevím, možná to bylo hokejkou," řekl. Dobrou práci před gólmanem potvrdil i při druhé trefě. Zda jej tato činnost zdobí, se ale už novináři nedozvěděli. "Omlouvám se, nevím...," omluvil se Hertl se svým typickým širokým úsměvem reportérům, že na rozhovory v angličtině ještě není připravený.

Na ledě to ale účastníkovi letošního mistrovství světa ve Stockholmu klape ideálně. S Thorntonem a Burnsem si porozuměl skvěle i přes limity ve slovní komunikaci. "Mluvíme na něj a nevím, jestli rozumí, co mu říkáme. Přikyvuje a usmívá se," popsal Thornton.

Na Hertla měl jen slova chvály. "Je velice soutěživý. Chodí před branku, vůbec se do toho prostoru nebojí. Má hodně dobrou střelu. Bruslí velmi dobře na to, jak je vysoký. Vypadá hodně dobře. Navíc na užším hřišti hraje hrozně krátkou dobu a dá se očekávat, že bude pořád lepší a lepší," dodal Thornton.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články