Hlavní obsah

Společnost z Wall Street chce koupit NHL

PRAHA

Obchodní firma Bain Capital Partners z Wall Street a sportovní poradenská společnost Game Plan International předložily zástupcům hokejové NHL nabídku na odkoupení všech 30 klubů za 3,5 miliardy dolarů. Podle informací listu Toronto Star zástupci konsorcia svůj návrh přednesli na úterním setkání majitelů klubů v New Yorku, na které je údajně pozval komisionář soutěže Gary Bettman.

Foto: SPORT.cz s použitím REUTERS/Chip East a ČTK/AP

Komisionář NHL Gary Bettman (vlevo) a Bob Goodenow, šéf hráčské asociace. Ti dva se musejí dohodnout, aby soutěž začala.

Článek

Steven Pagliuca, jeden ze společníků firmy Bain a spolumajitel basketbalového Bostonu Celtics, a zástupci Game Plan, kteří nedávno vystupovali jako poradci při prodeji hokejové Ottawy, sázejí na to, že majitelé klubů NHL přivítají v současné situaci možnost odejít z hokeje. Kluby v posledních sezonách prodělaly podle některých zpráv půl miliardy dolarů a tato sezona byla kvůli krachu jednání o nové kolektivní smlouvě zrušena.

Odborníci v zámoří ale pochybují o tom, že všichni majitelé klubů nabídku přijmou. Prodeji nebudou podle nich nakloněni především vlastníci klubů v oblastech s dlouhou tradicí a velkými trhy, jako je Toronto, Boston či New York.

Výkonný místopředseda NHL Bill Daly nechtěl o zájmu majitelů prodat kluby spekulovat. "Dokážu si představit, že různé kluby k tomu přistupují různě. Vyslechli jsme si prezentaci a to je všechno," řekl Daly listu Globe and Mail.

Obchod prý nezávisí na tom, zda bude uzavřena nová kolektivní smlouva. Nic by se nezměnilo ani na pozici hráčské asociace. Bain a Game Plan tvrdí, že jejich projekt byl pomohl zvýšit zisky NHL. Když budou všechny kluby fungovat pod jedním majitelem a vystupovat společně, získají prý více příjmů od lokálních televizních stanic, z reklamy a od sponzorů.

Reklama