Hlavní obsah

Vrací se tam, kde prožil nejlepší léta. V Pittsburghu ale na mě budou bučet, ví Ďábel Jágr

Náhoda, nebo osud? Ať tak, či tak, los zámořské NHL tomu chtěl, aby hokejisté New Jersey začínali novou sezónu na ledě Pittsburghu. Pikantní záležitost zejména pro novou akvizici Ďáblů Jaromíra Jágra. Jednačtyřicetiletý útočník před více než dvěma dekádami právě v dresu Tučňáků nakoukl do nejlepší hokejové ligy světa a zároveň u nich prožil svá nejúspěšnější léta kariéry. Teď však dobře ví, že aplausu se za to nedočká...

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Jaromír Jágr naslouchá pokynům Petera DeBoera, kouče hokejistů New Jersey.

Článek

V osmnácti letech si jej Pittsburgh vybral v prvním kole draftu a hned ve svých prvních dvou sezónách přispěl Jágr k dvěma ziskům Stanley Cupu. Během svého jedenáctiletého působení u Tučňáků navíc pětkrát vyhrál kanadské bodování soutěže, v roce 1999 dokonce nad svou hlavu pozvedl Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče ligy.

Jenže to už je dávno zapomenuto. Poprvé Jágr rozhněval příznivce Pens v roce 2001, kdy si vynutil přestup do Washingtonu, jelikož už se v Pensylvánii necítil dobře. Podruhé pak o deset let později, kdy po svém návratu z ruského Omsku podepsal smlouvu s nenáviděnou Philadelphií, přestože prý ve hře byla i nabídka Pittsburghu.

„Fanoušci na mě budou bučet, o tom není pochyb. Ale to je v pořádku, už jsem si na to zvykl," připomíná Jágr, že stejné reakce od diváků haly Consol Energy Center se dočkal už v minulých dvou sezónách, kdy přijel jako hráč Philadelphie respektive Bostonu.

Fanoušci možná ani nevědí, že hrál za Tučňáky

„Když jsem (v osmnácti) přišel do Pittsburghu, byl jsem první Evropanem v organizaci Penguins. Nemluvil jsem anglicky, byl jsem v Americe sám bez rodiny a fanoušci jako by cítili, že mají nějakou zodpovědnost se o mě starat. Takže se ke mně chovali, jako bych byl jejich vlastní dítě. Bylo to pro mne výjimečné," vzpomíná nejproduktivnější Evropan v dějinách NHL a vysvětluje, proč se nyní vřelého uvítání nedočká.

„Těm lidem (v hledišti) tehdy bylo třicet, možná čtyřicet a dneska už na zápasy pravděpodobně nechodí. Je tu nová skupina fandů a ti možná ani nevědí, že jsem za ně hrál," říká Jágr a odpovídá i na otázku, proč na něj tedy lidé bučí, když podle jeho tvrzení si jeho působení v Pittsburghu nepamatují. „Začne bučet jeden a další se budou ptát: ´Hele, proč bučí? Pojďme to dělat taky´," reaguje s úsměvem na tváři.

Nové sezóny už se Jágr nemůže dočkat, přesto poukazuje na fakt, že v přípravě kvůli drobnému zranění neabsolvoval jediné utkání. „Jsem natěšený, ale přestože jsem absolvoval čtyři tréninky, necítím se moc dobře. Necítím se tak, jak jsem chtěl. Ale abyste dostal dobrý pocit, k tomu potřebujete hrát zápasy."

Pravděpodobné složení útočných formací Devils
JágrZajacHenrique
BrunnerEliášClowe
RyderLoktionovZubrus
BernierS. GiontaCarter

A hned v tom prvním by měl nastoupit na pravém křídle elitní formace vedle Travise Zajaca a Adama Henriqueho. V takovém složení totiž tým trénoval ve středu. Kouč Peter DeBoer sice tvrdil, že sestava ještě může doznat změn, v tomto případě to však není příliš pravděpodobné.

Spolupráce s českou legendou se nemůže dočkat právě Travis Zajac. „Když jsem byl mladší, sledoval jsem, jak hraje za Pittsburgh. Nikdy by mě nenapadlo, že budu mít šanci si s ním zahrát, bude to skvělá zkušenost. Je toho spoustu, co se od něj můžu naučit, on totiž dělá své spoluhráče lepšími. Je paráda, že v tomhle věku stále hraje, má úžasné ruce. Když na tréninku vidím, jak si dokáže udržet puk... Mojí úlohou na ledě bude snažit se být jemu po celou dobu co nejblíže a být připravený od něj získat nebo mu nahrát puk," říká osmadvacetiletý Kanaďan.

Utkání mezi Pittsburghem a New Jersey začíná v noci na pátek v 01:00 SELČ a přímý přenos vysílá Nova Sport. V sestavě hostů by se s Jágrem měli objevit i obránce Marek Židlický a útočník Patrik Eliáš, další forvard Ďáblů Rostislav Olesz se zřejmě do čtyř útočných formací nevejde.

Reklama

Související témata: