Hlavní obsah

Česká kometa Hertl: Fanoušky jsem namlsal, ale NHL je makačka a já se chci hlavně udržet v týmu

San Jose

Útočník Tomáš Hertl si užívá vydařený start do své první sezóny v NHL, ale stále si uvědomuje, že nemá nic jistého. I když v několika zápasech namlsal fanoušky, zůstává pokorný a ví, že ho ještě čeká tvrdá práce. Základním cílem devatenáctiletého hokejisty nadále je udržet se v týmu Sharks.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Tomáš Hertl jásá, Rangers položil čtyřmi góly.

Článek

"Jsem rád, že se mi start povedl. Je to ale pořád jen začátek sezóny. Ještě je přede mnou hodně zápasů. Teď mi to tam moc nepadá, i když šancí mám dost," řekl Hertl. Uklidňuje ho fakt, že klubu se i nadále výsledkově daří.

Urostlý útočník vlétl do NHL jako kometa, hned ve druhém zápase vstřelil dvě branky a poté se čtyřmi góly podílel na debaklu New York Rangers. Především jeho poslední trefa, při které překonal brankáře Martina Birona, stála za to.

Teď už se mu v koncovce tolik nedaří, i když stále hraje v elitní formaci vedle kapitána Joe Thorntona. V dosavadních 14 zápasech nasbíral jedenáct bodů za osm branek a tři asistence, díky čemuž se stal nejlepším nováčkem října v NHL.

"Asi jsem fanoušky namlsal a teď si myslí, že budu v každém zápase střílet branky. Kdo mě ale zná, tak si pamatuje, že v minulé sezóně se mi taky dlouho nedařilo dávat góly. Budu se snažit dál, v každém zápase chci předvést to nejlepší," podotkl Hertl, který by se co nejrychleji opět rád zapsal mezi střelce. Po skvělém startu se v posledních devíti zápasech trefil jen jednou.

"Jsem ale pořád rád, že tady můžu být. Je to můj první rok v NHL. Před sezónou to bylo tak padesát na padesát, jestli budu v hlavním týmu, nebo na farmě. A od začátku se tady držím," řekl.

Na trofeje nemyslí

Hertl by se mohl stát prvním Čechem, který získá Calder Trophy, cenu pro nejlepšího nováčka NHL. "Na to vůbec nemyslím, konec sezóny je hrozně daleko. Je tady spousta hráčů, kteří o to bojují, a taky bodují. Chci podávat dobré výkony a hlavně bych rád vydržel celou sezónu nahoře. Nikde není napsané, že tady pořád budu. Musím dát sem tam nějaký gól a pomáhat týmu, aby se vyhrávalo," uvedl Hertl.

Podobně prý nemyslí ani na možnost startu na blížících se olympijských hrách v Soči. "Útok máme neskutečně nabitý, v NHL je spousta hráčů, kteří válí a bodují. Byl by to zázrak, kdybych se tam dostal. Ale kdo by na olympiádu nechtěl," přiznal.

Fakt, že se letos představil na mistrovství světa, podle něj jeho šance příliš nezvyšuje. "Šampionát nebyl špatný, ale i tam mi chyběly góly nebo nahrávky. Musím nějaké dávat, to je můj hlavní úkol. Nechodím na led na oslabení, čekají se ode mě branky," řekl Hertl.

NHL je makačka

Odchovanec pražské Slavie si na vše v NHL postupně zvyká. "Nejvíce je pro mě nové, v jakém tempu se hraje. Není čas na trénování, je to zápas za zápasem. Je to pořádná makačka," pousmál se. S kondicí ale problém nemá. "Fyzicky jsem v pohodě. Ale uvidím, jak to bude v dalších zápasech. Je jich před námi ještě spousta," uvedl Hertl.

Vedle rychlosti hry a množství zápasů je pro něj novinkou i náročné cestování. Dosud byl zvyklý na cesty autobusem po České republice, nyní létá po celé Severní Americe. "Máme ale super letadlo, kde je pohodlí. Je o nás maximálně postaráno. Nezvyk je to jen, když se letí dál. Je to ale v pohodě," řekl Hertl, který si musí zvykat i na změny časových pásem. "To je trošku něco jiného, snažím se to dohnat například odpoledním spaním. Důležité je dobře odpočívat," řekl.

Stále bydlí v hotelu, v tomto týdnu by se ale měl nastěhovat do americké rodiny. "Dva měsíce na hotelu... Nemám tady pořádné jídlo a je to komplikovanější s praním. Už jsem si nechával něco vyprat u Havlise (Martina Havláta). Navíc až na dva kluky všichni spoluhráči bydlí jinde," uvedl Hertl. "Asi jediná výhoda je, že nemusím uklízet a každý den mám ustláno," smál se.

Reklama

Související témata: