Hlavní obsah

Přítomnost "dvacetiletého" Jágra je znát, říká Ďábel Židlický

Toronto

Hokejisté New Jersey prohráli v Torontu 1:2 po samostatných nájezdech. Nejlepší hráč v kanadském bodování v mužstvu Ďáblů Jaromír Jágr odehrál v sobotu dvacet minut, druhý za ním v této kategorii obránce Marek Židlický byl na ledě o tři minuty déle. Ale ani jeden v duelu nebodoval. Židlický sice není ze začátku sezóny příliš spokojený, ale přesto je rád, že v posledních dvou utkáních už Devils hrají opět svoji hru.

Foto: John E. Sokolowski, Reuters

Ďábel Marek Židlický (vpravo) v duelu s Torontem.

Článek

Dnešnímu duelu předcházely dva rozdílné zápasy s Philadelphií, v prvním Devils prohráli 0:1, pak následovala dokonce prohra v Minnesotě 0:4. Ve čtvrtek však vítězství 3:0, skvělá práce obrany a dnes rovněž po dvou třetinách čisté konto. V čem je změna?

V posledních dvou zápasech jsme hráli dobře jako tým, Jaromír Jágr dal včera pěkný třetí gól. Obrana fungovala perfektně.

Nepříjemným momentem byla 49. minuta, kdy Kessel skóroval a vy jste inkasoval ještě dvě minuty...

Bylo tam nedorozumění v obraně. Měli jsme ho víc přitlačit na mantinel, Kessel dal pěknou branku, bylo to pro nás trochu nešťastné. My jsme ale šťastně vyrovnali a bod je pro nás dobrý.

Včera jste hráli jedno utkání ve Philadelphii, dnes druhý zápas, ke všemu prodloužení. Toronto bylo odpočaté; měli jste dost sil?

Přesto jsme se snažili rozhodnout v prodloužení. Nakonec rozhodly nájezdy to je vždy padesát na padesát...

Již jste se někdy zúčastnil tohoto rozstřelu?

V NHL ano, ale nikoliv v Devils, zde máme dostatek dobrých útočníků.

Kterou sezónu pokládáte zatím za nejlepší?

Asi to bylo krátce po tom, co jsem přestoupil do Devils a my jsme hráli finále Stanley Cupu. Každá sezóna byla pro mne přínosem, ale tahle sezóna byla skutečně největším zážitkem.

Dá se srovnávat NHL s tím, když hrajete v Evropě za národní mužstvo?

Je to pořád hokej. V Evropě je víc času díky velkému kluzišti. Pokud hraji za národní mužstvo je to svým způsobem zvlášť emotivní.

Kdysi hrálo přes sto hráčů z ČR a Slovenska v NHL. Dnes je to snad jen třetina. Proč došlo k takovému úbytku?

Ono se to zase zlepší... Je tu hodně hráčů ze Švédska, Finska, nyní ze Švýcarska. Mladých hráčů je v Česku dost, ale potřebují dostat šanci.

Není konkurencí KHL?

Pokud vím, jak Rusové, tak naši preferují NHL. Zde je lepší zázemí, NHL má tradici a kvalita je přece jen větší v NHL než v KHL.

Ještě k ostatním: Jakým přínosem je Jaromír Jágr pro Devils?

Je to určitě znát a hraje jako kdyby mu bylo dvacet.

Patrik Eliáš?

Už bruslil a pravděpodobně už v neděli by mohl zase nastoupit.

A Rostislav Olesz?

Ten je nyní na farmě, přestože hrál dobře, tak muselo dojít po špatných výsledcích  v mužstvu ke změně a on na to doplatil.

Reklama

Související témata: