Hlavní obsah

Olympiáda naposledy s hvězdami NHL? V zámoří chtějí obnovit Světový pohár a pouštět hráče jen na něj

Hokejoví fanoušci, blížící se olympijské hry v Soči si pořádně užijte, na dlouhou dobu to totiž může být naposledy, co se na vrcholné sportovní akci představí i ti nejlepší hráči z NHL. Šéf zámořské soutěže Gary Bettman připustil, že touží po obnovení Světového poháru, na němž by startovaly hvězdy NHL. A to na úkor olympiád.

Foto: Profimedia.cz

Brankář Tomáš Vokoun v souboji s finskými útočníky Jukkou Hentunenem (uprostřed) a Niklasem Hagmanem v duelu Světového poháru v roce 2004.

Článek

„Jsem obrovským zastáncem Světového poháru. Myslím, že je skvělý," řekl v rozhovoru pro kanadskou televizi TSN Bettman. „Uspořádat ho ve vhodném termínu a na místě, které budeme mít pod kontrolou, pro nás dává mnohem větší smysl ohledně toho, čeho jako NHL chceme dosáhnout. Navíc jsem přesvědčen, že je to prospěšné i pro mezinárodní hokej."

Světový pohár, který navazuje na ten Kanadský, a na rozdíl od mistrovství světa a olympiády jej organizuje NHL, a hraje se tak podle jejích pravidel, se zatím uskutečnil dvakrát. Poprvé v roce 1996, naposledy pak před devíti lety. Na rozdíl od olympijských her se vždy hrál mimo sezónu NHL (v roce 1996 před jejím začátkem, v roce 2004 probíhala v zámoří výluka), což pochopitelně majitelé zámořských klubů kvitovali.

V Pchjongčchangu opět bez hvězd?

Kvůli Soči čeká NHL v této sezóně sedmnáctidenní přestávka, majitelům klubů navíc vadí, že se jim hráči z turnaje mohou vrátit se zraněním. „Proč jsme tedy start hráčů (z NHL) pro Soči povolili? Oni milují reprezentovat svou zemi, cítí, že je to důležité. Bylo to z naší strany vyjádření dobré vůle. Šlo o správnou věc, ale nedokonalé rozhodnutí," stojí si Bettman za svým, že ZOH 2018 v jihokorejském Pchjongčchangu by se poprvé od olympiády 1998 v Naganu mohly obejít bez hvězd NHL.

Podobný názor ale nesdílí šéf kanadského hokejového svazu Bob Nicholson. „Chápu, že vlastníci klubů chtějí vydělávat peníze, ale olympiáda je největší sportovní akcí na světě. Měli bychom ji využít tak, aby z toho měli profit všichni."

Bettman zároveň prohlásil, že i nadále má zájem, aby se zápasy NHL hrály i v Evropě. Kvůli nedostatku času na organizaci je ale vyloučené, že by tomu tak bylo už v příští sezóně. Na starém kontinentu se nejlepší hokejová liga světa poprvé hrála v roce 1997, naposledy pak o čtyři roky později. V pražské O2 aréně v roce 2008 sehrály dva zápasy NY Rangers s Tampou Bay, v roce 2010 rovněž dvakrát proti sobě nastoupily Boston s Phoenixem.

Reklama

Související témata: