Hlavní obsah

Legendární Patrick Roy velebí Hejdu, jak se vypracoval v nepostradatelného hráče

Colorado

Když mu v roce 2011 vypršela v Columbusu tříletá smlouva a stal se volným hráčem, bylo jeho další setrvání v zámořské NHL krajně nejistou záležitostí. Po Janu Hejdovi nakonec sáhlo Colorado, defenzivnímu zadákovi předložilo kontrakt na čtyři roky a teď si vedení Lavin může mnout ruce - pětatřicetiletý Čech je totiž jedním z klíčových hráčů týmu.

Foto: David Zalubowski, ČTK/AP

Obránce Colorada Jan Hejda (vpravo).

Článek

Nový kouč Avalanche Patrick Roy, bývalý výborný gólman, vložil do pražského rodáka obrovskou důvěru a ten mu ji zatím vrchovatě splácí. Hejdův průměrný pobyt na ledě dosahuje takřka třiadvaceti minut na zápas, žádný z hráčů Colorada takový prostor nedostává.

V bilanci účasti na ledě při vstřelených a obdržených brankách svítí v Hejdově okénku +16, což ho v tomto ohledu řadí na třetí místo v celé NHL. Lépe jsou na tom jen Dustin Penner a Francois Beauchemin z Anaheimu. Urostlý zadák navíc hraje důrazně a bez faulů - během šestnácti zápasů obdržel jen dva dvouminutové tresty.

„Naposledy, kdy jsem si hokej tak užíval, bylo v roce 2003 ještě v české extralize. Je to paráda," směje se Hejda a vzpomíná na deset let starý moment, kdy Slavii pomohl k zisku mistrovského titulu. „Důležitou součástí úspěchu je sebevědomí. A na všech našich hráčích je vidět, že v tuhle chvíli sebevědomí mají."

Budu o něm uvažovat, říká s ohledem na OH Hadamczik

Colorado zažívá nejlepší vstup do sezóny v dějinách klubu, z šestnácti zápasů jich vyhrálo čtrnáct. Naposledy to odnesl Washington, jemuž nepomohl ani hvězdný kanonýr Alexandr Ovečkin. Nemalou měrou se o to přičinil právě Hejda.

„Byl úžasný. Jsem rád, že právě jeho vyhlásili třetí hvězdou zápasu," pochválil Roy svého svěřence, který byl na ledě u třech branek Avalanche a rovněž pomohl ubránit takřka minutu dlouhou dvojnásobnou přesilovku Capitals. „Vždycky je skvělé ubránit Ovečkina. Je to výborný hráč, hlavně na přesilovce kvůli své obrovské ráně," liboval si český bek.

Svými výkony si tak hlasitě říká o nominaci pro únorové olympijské hry v Soči. „Svou výkonností na posledním mistrovství světa mě neuspokojil, ale nemá zavřené dveře. Momentálně hraje nejlepší sezónu. Je celkem překvapivé, že nastupuje v první lajně a má přes dvacet minut na zápas. Je to k zamyšlení, budu o něm uvažovat," prohlásil reprezentační trenér Alois Hadamczik.

Reklama

Související témata: