Hlavní obsah

Jágr překonal Lemieuxe a kouč mu vysekl poklonu! Českou legendu ale ovládlo zklamání

Rekordními statistikami v zámořské hokejové NHL se zase posunul o kus dál, ale i když odsunul bývalého spoluhráče Maria Lemieuxe na desáté místo v tabulce nejlepších střelců historie, po porážce od Caroliny 3:4 Jaromír Jágr nad svým osobním úspěchem rozhodně nejásal.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Útočník New Jersey Jaromír Jágr překonává gólmana Caroliny Cama Warda. Nezabránil mu v tom ani obránce Ron Hainsey.

Článek
Fotogalerie

Kladenský odchovanec v předposlední minutě zápasu snižoval na 3:4, zaznamenal 691. gól v NHL, čímž o jeden zásah odskočil právě Lemieuxovi, osamostatnil se na devátém místě mezi nejlepšími kanononýry všech dob a přiblížil se na rozdíl jediné trefy osmému Stevu Yzermanovi (692). Na sedmého Marka Messiera pak ztrácí tři zásahy (694).

„Tohle je skvělé. On je po celou sezónu světlým bodem našeho týmu, dostává se mu osobních ocenění a rekordů. Jenže, jak ho znám, zajímají ho spíše vítězství. Nicméně tohle je skvělý úspěch pro vynikajícího hráče a člověka," vysekl poklonu české legendě trenér Devils Pete DeBoer.

Pořadí nejlepších střelců NHL:
1. Wayne Gretzky894
2. Gordie Howe801
3. Brett Hull741
4. Marcel Dionne731
5. Phil Esposito717
6. Mike Gartner708
7. Mark Messier694
8. Steve Yzerman692
9. Jaromír Jágr691
10. Mario Lemieux690

Je to frustrující

Jak ale správně tušil, Jágr byl po porážce, která byla pro Devils už třetí v řadě, pořádně zkroušený a o svých rekordech neřekl novinářům ani slovo. Se sklopenou hlavou ze sebe soukal vysvětlení příčin zklamání na domácím ledě.

„Zatímco my jsme tlačili, oni dávali góly. Drželi jsme je v jejich obranném pásmu dlouhé pasáže hry, jenže jsme najednou prohrávali 1:4, což bylo frustrující. I tak jsme ale pořád věřili, že to můžeme zvrátit, což se nám málem povedlo," rozpovídal se český reprezentant.

Ďáblové se však nedokázali lépe vypořádat s obětavou obranou Hurikánů. Ani v závěrečné power play, do níž se pochopitelně zapojilo i české útočné duo Jágr-Eliáš, si prakticky nevytvořili gólovou šanci.

„Celý večer skvěle blokovali. Museli jsme si neustále hledat cestu, jak se přes jejich obranu dostat. Oni zbytečně nedrželi puk, jejich obránci hned stříleli. Ono není třeba hned dát gól, stačí puk dostat na bránu," analyzoval zápas Jágr.

„Tahle porážka je ještě větším zklamáním než ty předchozí dvě. Moc dobře jsme věděli, jak je dnešní zápas pro nás důležitý. Za naše chyby draze platíme. Sice se ani za nepříznivého stavu nevzdáváme, jenže zabereme až příliš pozdě," doplnil svého krajana Patrik Eliáš.

Reklama

Související témata: