Hlavní obsah

Jágr boduje nejen na ledě. Požádám o výměnu, nebo rovnou skončím, dobírá si spoluhráče

Newark

Je v obrovské pohodě. Na ledě válí, nejenže je suverénně nejproduktivnějším hráčem New Jersey, v historických tabulkách NHL navíc přeskakuje jednu legendu za druhou. Jaromír Jágr si prostě angažmá u Ďáblů užívá a jeho herní rozpoložení je znát i v kabině, kde je stejně jako na ledě tahounem. Jeho vtípky už pocítili snad všichni spoluhráči.

Foto: Gerry Broome, ČTK/AP

Útočník New Jersey Devils Jaromír Jágr.

Článek

Nejvíce však Dainius Zubrus. Pětatřicetiletý útočník, jenž disponuje ruským i litevským občanstvím, to naposledy od Jágra schytal po nedělním tréninku, jehož součástí bylo i nacvičování samostatných nájezdů. „Pokud tě na ně (v zápasech) určí přede mnou, půjdu požádat o výměnu," cituje českého útočníka server The Star-Ledger. „Ne, rovnou skončím s hokejem," pokračoval se smíchem Jágr.

Zubrus si smysl českého útočníka pro humor okamžitě oblíbil. „Jeho žerty se mi líbí, opravdu má skvělý smysl pro humor," říká a ani mu nevadí, že se do něj Jágr často opírá. „Vím, že kdybychom spolu nevycházeli, ani by si ze mě srandu nedělal. A naopak. Kdybych ho neměl rád, taky bych si z něj nedělal srandu."

A tvrdí, že se snaží nezůstávat pozadu a taky si z Jágra častokrát vystřelí. „Nevadí mi jeho fórky přijímat, protože mu taky dávám co proto," hlásí. „Jenže jediný rozdíl je v tom, že on vůbec není vtipný," znovu se Jágr směje od ucha k uchu.

Na ledě však tahle dvojka ještě s centrem Travisem Zajacem září. Kouč Pete DeBoer je k sobě poprvé poskládal 10. listopadu a od té doby za jedenáct zápasů posbírali dvacet šest kanadských bodů za dvanáct gólů a čtrnáct asistencí.

Jágr: Zubrusovy přednosti? Dejte mi měsíc

DeBoer přiznal, že k sestavení tohoto útoku jej vlastně přivedlo zoufalství. Na mdlé hře Ďáblů z úvodu sezóny se snažil změnit každičký detail, většinou ale bez efektu. „Když se na to dneska podíváte zpětně, vlastně hned dávalo smysl, že jim to spolu bude fungovat. Hrají podobným stylem, jsou urostlí, rádi jsou na puku a rádi hrají v útočné třetině. A hlavně jsou trpěliví. Proti jejich formaci se soupeřům hraje těžko," pochvaluje si trenér.

Nejvíce ale září Jágr. Tabulce klubové produktivity s dvaadvaceti kanadskými body jasně vévodí, vždyť druhý Patrik Eliáš na něj ztrácí osm bodů. „Jags je velice silný na puku, výborně hraje po rozích. Udělá cokoliv, čímž by naši řadu udělal komplexnější. Opravdu. Navíc toho dělá víc, než jsem ho kdy v minulosti viděl dělat," chválí ho Zubrus.

To by však nebyl Jágr, aby na pochvalu nezareagoval dalším vtipem. Když měl naopak vyzdvihnout Zubrusovy přednosti, dlouho přemýšlel. „Snažím se na to přijít, ale nic mě nenapadá. Dejte mi měsíc!"

Reklama

Související témata: