Hlavní obsah

Smutný hrdina Eliáš 66 vteřin před koncem skóroval, pak ale upadl a neproměnil nájezd

Český matador Patrik Eliáš se mohl stát v nočním zápase hokejistů New Jersey Devils proti Montrealu oslavovaným mužem. Pouhých 66 vteřin před koncem třetí třetiny poslal Ďábly do vedení, po rozehrávce ale upadl na led a Canadiens vyrovnali. V samostatných nájezdech navíc svou penaltu neproměnil a New Jersey tak prohrálo 3:4 po samostatných nájezdech.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Útočník New Jersey Patrik Eliáš.

Článek

Pokud by hokejoví Ďáblové z New Jersey zvýšili koncentraci v nastaveních a při nájezdech, jistě by v boji o postup do play off slavné NHL hráli prominentnější úlohu. Borci v červených dresech newyorského předměstského klubu již v probíhající sezóně prohráli v loteriích o body navíc po základní hrací době šestkrát. Horší je v tomto ohledu pouze Detroit, který ale bodové ztráty kompenzuje četnými vítězstvími již po šedesáti minutách.

Prodloužení přiklepl až videorozhodčí

Zásadní problém Devils se opět odhalil v plné nahotě při odvetě za dva dny starou jednobrankovou porážku s Montrealem, za nějž v elitní formaci nastoupil Tomáš Plekanec. Český centr se také podílel přihrávkou na prvním gólu zápasu, který vstřelil v polovině první třetiny Brian Gionta. Kapitán kanadského týmu se navíc výraznou měrou podepsal pod gól vůbec nejdůležitější - 37 vteřin před koncem základní hrací doby napřáhl k tvrdé střele, kterou za záda domácího brankáře tečoval David Desharnais. Přesnou trefu, která znamenala vyrovnání na 3:3 a jistotu prodloužení pro oba týmy, musel ještě potvrdit rozhodčí u videa.

„Jako autor střely jsem věděl, že letěla celkem nízko," nepřipouštěl si pochyby v daný moment zkušený Gionta a dodal: „Puk ve vzduchu nijak výrazně nestoupal, takže jsme si byli jistí, že je vše podle pravidel." Kapitánova slova potvrdil také sám autor veledůležité trefy, sedmadvacetiletý Desharnais: „Byl jsem si jistý. Letos už jsem tečoval jednu střelu hokejkou o trochu výš než v tomto případě a rozhodčí to uznali. Tahle situace se tomu ani nepřiblížila."

Rozsvícené červené světlo za zády Coreyho Schneidera, náhradníka legendy kanadsko-americké soutěže Martina Brodeaura, doslova zmrazilo pekelné radovánky z ohně a síry, které v té chvíli zmítaly hokejovým stánkem v Newarku. Asi půlminutu před Desharnaisovým zásahem totiž poslal český forvard Patrik Eliáš domácí do vedení, které se vzhledem k údaji na časovém ukazateli zdálo jako definitivní.

Do konce základní hrací doby zbývalo něco málo přes minutu. Výrazný adept českého dresu pro blížící se olympiádu v ruském Soči využil před zraky reprezentačního kouče Aloise Hadamczika zaváhání hostujícího obránce Subbana a překonal Petera Budaje. Hala explodovala nadšením a vše spělo k ďábelskému happy endu.

„Říkal jsem si: ‚Člověče, tohle je úplně šílené, my tenhle zápas fakt prohrajeme'," nechal slovenský brankář nahlédnout fanoušky do dění ve své hlavě. „Ale to, co se dělo pak, jasně ukázalo, že v hokeji prostě nikdy nevíš, co se stane," dodal autor 31 úspěšných zásahů v duelu.

V prodloužení hráli Ďáblové bez obránců

Oslavovaný hrdina Eliáš se totiž změnil z hrdiny během půl minuty ve smolaře s velkým S. „Jeden z našich hráčů, myslím, že to byl Eliáš, spadl na led a byl tak mimo hru. Oni předvedli perfektní bleskovou bouři a dostali se k teči," podělil se o svůj pohled na vyrovnání domácí kouč Peter DeBoer. Hlavní muž na lavičce Ďáblů musel se svými svěřenci skousnout druhou těsnou porážku od Montrealu během osmačtyřiceti hodin.

Jak moc si domácí přáli úspěšnou odvetu, dokázalo i jejich počínání v nastaveném čase. „V poslední půlminutě prodloužení jsme měli na ledě jen samé útočníky, ale nájezdům jsme se ani tak nedokázali vyhnout," lamentoval DeBoer. Jednu ze závěrečných šancí měla i další česká legenda Jaromír Jágr. Když ale neuspěla ani bájná „osmašedesátka", museli se Ďáblové smířit s další jednobrankovou prohrou, s dalším dílčím neúspěchem po základní hrací době.

Reklama

Související témata: