Hlavní obsah

Philadelphia - Carolina 2:3Tlustý vystřelil Carolině výhru nad Flyers a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Voráčkovo zranění není vážné

New York

Zásluhou trefy Jiřího Tlustého si hokejisté Caroliny po výhře 3:2 odvezli dva body z ledu Philadelphie. Český útočník zlomil 6:10 minuty před koncem nerozhodné skóre zápasu NHL, který byl v úterý odložen kvůli sněhové bouři. Vedle vítězné trefy si Tlustý připsal ještě asistenci při úvodním gólu Alexandra Sjomina a byl zámořskými novináři vyhlášen první hvězdou zápasu.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Tlustý (vpředu) z Caroliny se raduje z vítězné trefy v utkání proti Philadelphii.

Článek

Carolina vedla v utkání už 2:0 poté, co ve druhé třetině svůj nájezd zakončil efektně střelou mezi nohama Nathan Gerbe. Domácí, do jejichž sestavy se vrátil v duelu s New Yorkem Islanders zraněný Jakub Voráček, však dokázali zásluhou Girouxe a Hartnella náskok soupeře vyrovnat a 22. přihrávkou v sezóně se na tom podílel i právě český křídelník a člen českého reprezentačního výběru pro olympijské hry v Soči. Voráček odehrál 21 minut, nicméně po zápase přiznal, že kvůli problémům s rukou se mu hůře ovládalo puk.

Hurricanes však byli nadále aktivní, soupeře v závěrečné dvacetiminutovce přestříleli 16:9, a dočkali se i vítězné trefy. Kladenský odchovanec Tlustý zpracoval puk vyražený brankářem Masonem po střele slovenského zadáka Andreje Sekery a vsítil svůj sedmý gól v letošním ročníku soutěže.

"Obránce dobře vystřelil přes chumel clonících hráčů a puk se pak odrazil přímo ke mně. Snažil jsem se to jen vystřelit nahoru a vyšlo to," komentoval Tlustý vítězný gól. Pětadvacetiletý  útočník zaostává za svým loňským rekordním počinem, kdy ve zkráceném ročníku nasázel 23 branek. Před pár dny ho však trenér Kirk Muller zařadil zpět do první formace a projevil mu důvěru.

"Když se podíváme na minulou sezónu, Eric (Staal), (Alexandr) Sjomin a Tlustý byli dominantní řadou. Není důvod je nenechat zase hrát spolu. Měli by být silnou první řadou a produktivní," uvedl kouč Caroliny.

Hanzal znovu chyběl

Ve zbývajících třech utkáních středečního programu NHL už žádný český hokejista nebodoval. Phoenix bez Martina Hanzala, který kvůli potížím v dolní části těla chyběl týmu v druhém utkání za sebou, prohrál v Calgary 2:3.

Flames tím ukončili nejhorší sérii na domácím ledě v klubové historii - sedm porážek, v nichž je soupeři přehráli 22:4. "Už jsme to potřebovali. Doma nám to teď nešlo, ale dnes jsme dali góly v pravý čas a taky nás podržel (brankář) Rämö. Moc jsme jim toho nepovolili a na tomto zápase bychom měli stavět," uvedl Matt Stajan, autor vítězné trefy.

Pittsburgh potvrdil pozici nejlepšího celku Východní konference a Montreal přehrál na svém ledě jednoznačně 5:1. Za tohoto stavu málem došlo k bitce gólmanů mezi domácím Marcem-Andrem Fleurym a hostujícím Peterem Budajem, který během strkanice v brankovišti Pittsburghu kývl přes celé hřiště na svého soka.

Oba se vydali proti sobě, ale ve střetu jim včasným zásahem zabránil rozhodčí. "Byla tam skrumáž, rostlo napětí, prohrávali jsme 1:5. Byli jsme zklamaní. Oceňuji ale, že do toho chtěl jít," komentoval situaci slovenský brankář.

V Detroitu musel vyrovnaný zápas rozhodnout až rozstřel, v němž byli úspěšnější domácí a udolali Chicago 5:4 po nájezdech. Penaltovou loterii rozhodl v šestém kole Darren Helm. V dresu vítězů zůstal mezi náhradníky gólman Petr Mrázek a do zápasu nezasáhli ani jeho spoluhráč Jakub Kindl a na druhé straně Michal Rozsíval.

Del Zotto do Nashvillu

Hokejisté New York Rangers a Nashvillu si vyměnili obránce. Predators posílil Michael Del Zotto, opačným směrem šel Kevin Klein. Třiadvacetiletého Del Zotta si Rangers vybrali na draftu v roce 2008 v prvním kole a poprvé si za ně zahrál v sezóně 2009/10. Na konci tohoto ročníku by se mohl stát chráněným volným hráčem.

O pět let starší Klein oproti tomu loni podepsal s Nashvillem pětiletý kontrakt, jenž mu zaručí průměrně 2,9 miliónu dolarů na sezónu. Také on mění dres v NHL poprvé v kariéře.

Výsledky NHL:
Philadelphia - Carolina 2:3 (0:1, 1:1, 1:1)
Branky: 40. Giroux (Voráček), 43. Hartnell - 12. Sjomin (Tlustý), 34. Gerbe, 54. Tlustý. Střely na branku: 24:32. Diváci: 19.592.
Pittsburgh - Montreal 5:1 (2:1, 3:0, 0:0)
Branky: 9. a 26. J. Jokinen, 17. Pyatt, 32. Crosby, 36. Malkin - 18. Bourque. Střely na branku: 31:24. Diváci: 18.617.
Detroit - Chicago 5:4 po sam. nájezdech (2:2, 2:1, 0:1 - 0:0)
Branky: 12. Tatar, 18. Eaves, 27. Quincey, 32. Nyquist, rozhodující sam. nájezd Helm - 9. Hossa, 11. Shaw, 26. Sharp, 46. Krüger. Střely na branku: 31:35. Diváci: 20.066.
Calgary - Phoenix 3:2 (1:0, 2:1, 0:1)
Branky: 12. Monahan, 29. Bouma, 37. Stajan - 33. Vermette, 47. Doan. Střely na branku: 26:32. Diváci: 19.289.

Reklama