Hlavní obsah

Sobotka smutní, zranění ho vyřadilo z olympijské nominace. Kdo ho nahradí?

Aktualizováno

První vynucená změna na olympijské hokejové soupisce je tady. Útočník St. Louis Blues Vladimír Sobotka si v pátečním utkání na ledě Caroliny poranil koleno. Šestadvacetilý odchovanec pražské Slavie má podle deníku St. Louis Post Dispatch zlomenou čéšku. Informaci potvrdil i český národní tým, trenér Hadamczik ale jméno náhradníka ještě neprozradil.

Foto: Rick Osentoski, Reuters

Český hokejista Vladimír Sobotka kvůli zraněnému kolenu přijde o olympiádu...

Článek

Sobotkovu absenci na vrcholném turnaji sezóny již oficiálně potvrdilo i vedení národního týmu. Podle tiskového mluvčího svazu Zdeňka Zikmunda zveřejní kouč Alois Hadamczik jméno náhradníka před odjezdem evropské části mužstva do Soči. Sedm hráčů působících v extralize a KHL se v Praze sejde ve středu 5. února, o den později odletí do Soči.

Bývalému hráči Bostonu se stal osudným souboj s obráncem Hurricanes Justinem Faulkem za brankou Caroliny, po kterém narazil levým kolenem do mantinelu. Došlo k němu 82 sekund před koncem zápasu. Po ošetření na lavičce musel Sobotkovi do kabiny pomoci spoluhráč Derek Roy, protože nemohl na zraněnou nohu došlápnout.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Bezprostředně po utkání nebyly o Sobotkově stavu zprávy, ještě v sobotu ráno se čekalo na výsledky vyšetření, které ale nedopadlo dobře. Sobotka byl zařazen na listinu zraněných hráčů s tím, že se za čtyři týdny podrobí další kontrole. Naděje na účast na turnaji v Soči, který se hraje od 12. do 23. února, tak padla. Mladý útočník měl v národním týmu debutovat.

V týmové hierarchii „povyrostl"

Sobotka si v této sezóně připsal ve 46 zápasech 25 bodů za sedm branek a 18 asistencí. Čtyři body mu tak schází do jeho osobního maxima, na které však potřeboval skoro 19 utkání navíc.

Sobotka ze sebe v probíhajícím ročníku odlepoval nálepku ryze defenzivního útočníka a od kouče Kena Hitchcocka dostával prostor i v přesilovkách. Většinu času strávil Sobotka na centru druhé formace Blues. Navíc má v sezóně vynikající úspěšnost 60,9 procenta na vhazování.

V bilancí účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech je se 17 kladnými body v týmu Blues třetí. Z českých hráčů mají v této statistice lepší bilanci jen Jaromír Jágr z New Jersey (21 plusových bodů), David Krejčí z Bostonu a Ondřej Palát z Tampy Bay (oba 20).

Za sedm sezón v NHL nasbíral Sobotka v 366 duelech 115 bodů za 33 tref a 82 přihrávek. Ve 34 utkáních play off si připsal devět bodů za tři přesné zásahy a šest přihrávek.

Reklama