Hlavní obsah

Vůjtek je autorita a jeho systém je dobrý, chválí českého kouče slovenský gólman Budaj

Montreal

V pondělí dostal Peter Budaj novou masku, v níž odchytá olympijský turnaj v Soči. Nápisy a obrázky byly podle nových pravidel zakázané, ale proslulý švédský designér David Gunarsson slovenského brankáře potěšil. „Přilba se mi moc líbí, je to jednoduchý nápad, ale v jednoduchosti je krása. Už se nemůžu dočkat, až si ji vezmu v Soči,“ říká jednatřicetiletý brankář, který chytá svou devátou sezónu v NHL.

Foto: Sport.cz

Slovenský brankář Montrealu Peter Budaj s maskou pro olympijský turnaj.

Článek

Těšíte se už hodně?Pomalu ano, ale ještě máme před sebou zápasy, které je potřeba vyhrát.

Když se při zápasech potkáváte v NHL s krajany, je olympiáda velkým tématem rozhovorů?

Víc se soustředíme na povinnosti v týmu, až v olympijské vesnici asi vypukne ta předolympijská nervozita.

Jak se vám zamlouvá složení slovenského týmu?

Jsou tam dobří kluci, je to vyvážené... Věřím, že máme šanci se dostat co nejdál. Když budeme tahat za jeden provaz, tak to bude dobré, ale dneska i Slovinci mají dobrý tým. Je potřeba se soustředit.

Vaše skupina s Ruskem a Američany vypadá papírově jako nejtěžší...

Skupinu si člověk nevybere, ale jde o to, jak bude připravený. Lamentovat nemůžeme. Bude zajímavé hrát s domácími a s Američany. Prestiž bude velká.

Probíral jste s trenérem Vůjtkem svou roli v týmu?

Já beru jako hlavní, aby nám všem vydrželo zdraví.

Vaše vztahy s předpokládanou slovenskou jedničkou Jaroslavem Halákem jsou bezproblémové?

My se známe velmi dobře a máme výborné vztahy. Když hrajeme proti sobě, po zápase se vždycky bavíme. Je jedno jestli bude chytat Jaro, já nebo Laco. Jdeme prostě hrát za slovenskou zemi a za naši vlajku.

Máte pocit, že na slovenské reprezentaci posledních let se projevuje rukopis českého trenéra Vladimíra Vůjtka?

Udělal pokrok s týmem, jeho systém je hodně dobrý. Hlavní je, aby hráči dělali, co mají a do toho systému zapadli a poslouchali. Ale on je velká autorita.

Můžete odhadnout, jaká bude na olympijském turnaji slovenská síla?

Je to krátký turnaj a je potřeba, i když je to klišé, hrát z obrany. Ti, co budou hrát defenzívně, si vytvoří víc šancí. Uvidíme, co nám kouč naordinuje. Samozřejmě taktika bude jiná proti Američanům, jiná proti Rusům. To je ale v trenérových rukách.

V Montrealu máte před sebou ruskou obrannou dvojici Markov, Jemelin. Je na nich znát, že už jsou nervóznější?Je to pro ně velká akce. Hráči každého státu, který hostí olympiádu, cítí větší tlak, bude tam i motivace ukázat se před domácím publikem. Rusové mají hodně silný tým, jsou to patrioti, ale v Soči bude mít každé druhé mužstvo šanci jako oni.

Chtěl byste se potkat s Čechy jako ve čtvrtfinále olympiády v Turíně?Jasně, že bych rád potkal Plekyho, ale to si říkáme i s  (Kanaďanem) Pricem, (Rusem) Markovem, nebo (Američanem) Paciorettym. Jsou to kumpáni, trávíme spolu hodně času, ale nedáme si nic zadarmo.

Reklama

Související témata: