Hlavní obsah

Olympijský vítěz z Nagana Hejduk oficiálně ukončil hokejovou kariéru

Denver

Útočník Milan Hejduk oznámil v 38 letech oficiálně konec své hokejové kariéry. Olympijský vítěz z Nagana hrál naposledy v minulém ročníku NHL, po kterém mu vypršela smlouva s Coloradem. V denverském klubu strávil 14 sezón a v roce 2001 s ním získal Stanleyův pohár, za jiný klub v zámořské lize nehrál.

Foto: Remiorz Ryan, ČTK

Útočník Milan Hejduk oznámil v 38 letech oficiálně konec své hokejové kariéry.

Článek

"Měl jsem to štěstí, že jsem hrál na téhle úrovni spoustu let, ve skvělém klubu a s neuvěřitelnými spoluhráči," uvedl Hejduk na webu Colorada Avalanche. "Splnil jsem si celoživotní sen nejen tím, že jsem hrál NHL, ale také jsem získal Stanley Cup. S rodinou jsme hrdí na to, že jsme doma tady v Denveru a užíváme si to spolu," prohlásil rodák z Ústí nad Labem.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Do NHL odešel Hejduk po naganském triumfu z Pardubic. Celkem má na kontě 1020 zápasů v základní části s bilancí 375 branek a 430 asistencí a v obou statistikách mu patří čtvrté místo v klubové historii. V play off nasbíral dalších 76 bodů ve 112 utkáních. V roce 2003 se stal nejlepším střelcem NHL. V Coloradu plnil jednu dobu i roli kapitána.

"Milan byl jedním z nejskromnějších hráčů, s kterými jsem měl tu čest hrát," ocenil trojnásobného účastníka Utkání hvězd NHL legendární Joe Sakic, nynější viceprezident Avalanche. "Na ledě měl jedny z nejrychlejších a nejšikovnějších rukou. Díky svému hokejovému citu a vidění patřil ve své době mezi elitní kanonýry NHL. Dělal všechno pro vítězství týmu. Byl to tichý lídr, který šel příkladem," dodal bývalý kanadský útočník.

O svém záměru skončit s hokejem mluvil Hejduk už loni v listopadu s tím, že to jen musí oznámit oficiálně. Měl prý možnost hrát ještě v Evropě, ale nechtělo se mu stěhovat. V Denveru se věnuje hlavně synům Markovi a Davidovi, které i trénuje.

Ze zlatého naganského mužstva už hrají jen Jaromír Jágr, Martin Ručinský, Martin Straka, Jiří Šlégr, Pavel Patera a Libor Procházka.

Reklama