Hlavní obsah

Poptával se Montreal i Tampa Bay, Jágrovi se ale z New Jersey nechce

New York/Praha

Na otázku, zda ve středu očekává trejd, odpověděl Jaromír Jágr o víkendu jasně: „Nikam nejdu!“ Kolem dvaačtyřicetiletého útočníka ale v předvečer uzávěrky přestupů zájemci kroužili. O nejlepšího Evropana v dějinách NHL se zajímaly Montreal i Tampa Bay.

Foto: Bill Kostroun, ČTK/AP

Jaromír Jágr a brankář Martin Brodeur se radují z výhry Devils nad Detroitem. Budou i nadále spoluhráči?

Článek

Lákavá představa o spolupráci Jágra s Tomášem Plekancem začala nabírat reálnější kontury v létě 2012, když generální manažer Habs Marc Bergevin oslovil hráčova agenta Petra Svobodu. Z trejdu tehdy sešlo, lehký zájem o hokejistu Jágrova kalibru však z montrealské strany nadále trvá.

"Když mě bude nějaký klub chtít, tak by mi asi měli zavolat. Po sezóně mi končí smlouva a je mi dvaačtyřicet. Nikdo za mě nebude nabízet hráče a pozice v draftu, kdybych s trejdem nesouhlasil," tvrdil Jágr, jenž loni před koncem přestupní uzávěrky putoval z Dallasu do Bostonu, kde si pak zahrál finále Stanley Cupu. V play off se ale příliš neprosadil. Tempo už se zdálo na Jágra příliš rychlé. V posledních 33 duelech ve vyřazovacích bojích dal jen jeden gól. I to je důvod, proč zájem o českou ikonu není letos tak silný.

Odejde spíše legenda Martin Brodeur

Jaké plány má manažer Devils Lou Lamoriello nebylo vůbec zřejmé. Nicméně vytrejdovat nejproduktivnějšího hráče (53 kanadských bodů v 63 zápasech) ve chvíli, kdy tým ztrácí na pozice v play off dva body, nevypadá jako převratný nápad. V New Jersey se navíc všichni smiřovali spíš s myšlenkou, že po jednadvaceti sezónách odejde z klubu jeden z nejlepších brankářů NHL a ikonická postava Devils Martin Brodeur.

Jágra si zájemci nevyhlížejí kvůli schopnosti bránit nebo se tvrdě srážet u mantinelu. Jeho zkušenosti a ofenzivní invence z něj ale dál dělají ceněnou komoditu. Navíc Montreal v útočné fázi zrovna nevyniká. Ve Východní konferenci je v počtu vstřelených gólů pátý od konce.

Jágrovo jméno však padlo i v souvislosti s Tampou Bay, kde se spekuluje o trejdu dvojnásobného vítěze kanadského bodování Martina St. Louise. Pokud by kanadský olympionik v klubu opravdu skončil (mluví se o zájmu Rangers), pak se manažer Steve Yzerman nejspíš upne k variantě získat adekvátní náhradu. Produktivní, zkušenou. Na serveru SportsNet se v souvislosti s Jágrovou výměnou nadhazovaly i destinace jako Pittsburgh, nebo St. Louis.

„Jsem nevyměnitelný," zubil se nicméně Jágr, když v úterním duelu s Detroitem předvedl svou 1041. asistenci v NHL. „Vydělávám spoustu peněz, a když jich máte tolik, nepotřebujete klauzuli o nevyměnitelnosti," usmíval se Jágr, jehož základní gáže na sezónu činí dva milióny dolarů a k nim se připočítává dvoumiliónový bonus za počet odehraných utkání.

Na rozdíl od loňska se tak jako nejpravděpodobnější jeví další Jágrovo účinkování v New Jersey, kde pravidelně střádá body, překonává historické milníky a těší se respektu spoluhráčů i vedení. „Věděli jsme, že Jágr bude dobrý, ale až takhle? V útočné třetině je to prostě král," chválil českého harcovníka kouč Peter DeBoer. Místo trejdu je teď ve hře spíš smlouva na další sezónu.

Ale znáte, to. NHL je hlavně byznys. A všechno se může během pár minut změnit.

Reklama

Související témata: