Hlavní obsah

Klesla po pár hodinách opět mění tým, s Neuvirthem jde do Buffala

Buffalo

Čeští hokejisté Rostislav Klesla a Michal Neuvirth se v zámořské NHL stali novými posilami Buffala. Klub je získal z Washingtonu výměnou za slovenského gólmana Jaroslava Haláka a právo volby v třetím kole draftu v příštím roce.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Gólman Michal Neuvirth (30) bude brzy stát v brance Buffala.

Článek

Pro zadáka Kleslu šlo o druhou změnu zaměstnavatele během několika hodin, gólman Neuvirth bude hrát poprvé během kariéry ve slavné lize za jiný tým než za Capitals. Ani Halák se v kabině Sabres příliš neohřál, po výměně ze St. Louis tam zamířil na konci února.

Brzy dvaatřicetiletý Klesla prožíval ve Phoenixu těžké období a s ročním příjmem 2,975 miliónu dolarů hrál již od poloviny ledna nepřetržitě na farmě v Portlandu. Ocitl se rovněž na listině volných hráčů, ale jiný klub si ho nevybral. Až v úterý po něm sáhl Washington, ale použil ho následně pro další transakci.

Klesla sehrál v tomto ročníku NHL jen 25 utkání a připsal si gól a tři asistence. Celkem má juniorský mistr světa z roku 2001 na kontě 659 odehraných duelů a 159 bodů za 48 branek a 111 asistencí. V 23 duelech vyřazovacích bojů zaznamenala čtyřka vstupního draftu roku 2000 dva góly a sedm přihrávek. Do ligy vstoupil v dresu Columbusu.

Neuvirth chtěl Washington opustit

O šest let mladší Neuvirth byl rovněž delší dobu nespokojený se svou pozicí v týmu z metropole USA. Hráčův zástupce Patrik Štefan začátkem ledna připustil, že informoval vedení klubu o Neuvirthově touze tým opustit.

Neuvirth zasáhl v ročníku jen do 13 utkání, částečně i vinou zdravotních potíží. Chytal s bilancí 2,82 obdržené branky na utkání při úspěšnosti zákroků 91,4 procenta. Celkem si v NHL zachytal ve 134 duelech základní části, inkasoval v průměru 2,67 gólu na zápas a měl úspěšnost zákroků 91 procent. V sedmi případech udržel čisté konto. Atmosféru play off okusil jen v devíti zápasech v sezóně 2010/11.

Osmadvacetiletý Halák prožil jen o něco menší veletoč než Klesla. Po působení v St. Louis, kam přišel v roce 2010 ze slavného Montrealu, ho na konci února získalo do svých řad Buffalo, za Sabres však nestihl odchytat ani jediný zápas a už je hráčem Washingtonu. Běží mu poslední rok čtyřleté smlouvy na 15 miliónů dolarů, v létě se může stát nechráněným volným hráčem.

Halák, člen poraženého týmu z boje o olympijský bronz ve Vancouveru 2010, odchytal za Blues v tomto ročníku jakožto týmová jednička 40 utkání, v nichž inkasoval v průměru 2,23 branky na zápas a vykázal úspěšnost zákroků 91,7 procenta. Navrch přidal čtyři čistá konta.

Navlas stejnou úspěšnost má Halák i v celkem 260 duelech základní části, do nichž v kariéře nastoupil. Při průměru 2,38 obdrženého gólu na utkání stihl i 29 zápasů s čistým kontem. V play off se objevil v 23 utkáních (průměr 2,42, úspěšnost 92,3).

Další posilou Buffala je útočník Torrey Mitchel, kterého společně s volbou na draftu získalo vedení Šavlí z Minnesoty. V této výměně obětovali Sabres i jednoho ze svým nejproduktivnějších hráčů v sezóně Matta Moulsona, jenž k nim přišel koncem října z newyorských Islanders. K Wild odešel také další forvard Cody McCormick.

Reklama

Související témata: