Hlavní obsah

Detroit - New Jersey 7:4Ďáblům nepomohl Jágrův klasický kousek ani Eliášova výstavní bomba, Buffalu zase Neuvirthova kouzla

New York
Aktualizováno

Legendární český forvard s číslem 68 na zádech přelstil svým pohybem a technikou holí hned trojici borců z krachujícího města automobilů, hokejová aktiva Red Wings ale byla nakonec nad síly družiny nájezdníků z New Jersey. Detroitu se tak po divokém výsledku 7:4 podařila odveta za nedávnou porážku na hřišti soupeře.

Foto: Duane Burleson, ČTK/AP

Zklamaný a naštvaný Jaromír Jágr (uprostřed) při utkání s Detroitem.

Článek
Fotogalerie

Oba celky si zopakovaly tři dny starý duel z předměstí New Yorku. Tam vyhráli Ďáblové těsně 4:3 a brousili si zuby, že oberou přímého konkurenta v dostizích o play off i v jeho hokejovém svatostánku. Jenže jejich sen se začal rozplývat již v první třetině, v níž se trefil domácí Brendan Smith. Po pěti minutách té druhé se navíc trefil Johan Franzén a s hosty už to nevypadalo příliš dobře.

Vzdát se ale nehodlali čeští matadoři ve službách Ďáblů. Necelá minuta stačila Patriku Eliášovi a Jaromíru Jágrovi na vyrovnání. Prvně jmenovaný nejprve ujel v oslabení a únik dva na jednoho vyřešil jednoduše a velice přesně - nechytatelnou bombou do horního růžku domácí branky. Poté si vzal slovo Jágr, který na hranici útočné třetiny převzal puk od Marka Židlického, zmátl hned trojici protihráčů a rychlým pohybem zápěstí zastavil svou střelu až o síťku svatyně Detroitu.

Na dvojici slepených gólů největších hvězd Ďáblů navázal zhruba za další minutu Adam Henrique a s akciemi hostů to najednou vypadalo až nečekaně dobře. Henrique i Jágr si připsali jubilejní dvacáté trefy v sezóně, nakonec jim ale radost z individuálního úspěchu pokazila domácí gólová smršť v druhé polovině zápasu.

„Myslím si, že Detroit odehrál velice dobré utkání, my z nějakého důvodu bohužel ne," nechal se slyšet trenér New Jersey Peter DeBoer. To kapitán Ďáblů Bryce Salvador měl o příčinách porážky zcela jasno: „Přehráli nás, přetlačili nás, vyhráli většinu soubojů a ukázali celkově mnohem větší vůli po vítězství. Všichni si uvědomujeme, že výkon, který jsme dnes předvedli, je neakceptovatelný."

Pod obrat na konečných 7:4 ve prospěch Rudých Křídel se nejvýrazněji podepsal již zmiňovaný Franzén, který si do osobních statistik připsal dvě branky a dvě přesné finální asistence. Švédské pravé křídlo v letošním ročníku straší obranu New Jersey, ve třech dosavadních duelech s tímto soupeřem zaznamenal úctyhodné čtyři trefy a sedm asistencí. „Je to elitní hráč, opravdová veličina na ledě," vysekl Franzénovi poklonu dokonce kouč soupeře DeBoer.

Neuvirth čaroval, ale noví spoluhráči pálili slepými

Skvělý výkon podal při své premiéře v brance Buffala český gólman Michal Neuvirth, který byl těsně před koncem přestupního termínu v NHL vyměněn z Washingtonu. V zápase na ledě Floridy si připsal 42 zákroků a ve druhé třetině dokonce zneškodnil trestné střílení Seanu Bergenheimovi. Neuvirth byl za svůj výkon vyhlášen třetí hvězdou večera, porážku Sabres 0:2 ale neodvrátil.

„Michal na mě udělal velký dojem," nechal se slyšet kouč Sabres Ted Nolan a dodal: „Působil velice klidně a soustředěně, kontroloval si odražené puky a jeho poziční hra byla skvělá celý večer." Sám český gólman uvedl, že při premiéře v novém dresu byl možná klidný navenek, uvnitř ovšem zažíval trochu jiné pocity. „Od mého posledního zápasu už uplynul nějaký čas a navíc se jednalo o můj první start s novým týmem, takže jsem samozřejmě nervózní byl. Sice jsem tvrdě trénoval, ale ostrý zápas je trochu jiný příběh," svěřil se Neuvirth zámořským médiím.

Ještě povedenější debut prožil Neuvirthův protějšek Roberto Luongo, který se vrátil do branky Floridy po osmi letech strávených ve Vancouveru. Kanadský brankář zneškodnil všech 25 střel a vychytal své 66. čisté konto v kariéře, z toho 27. v dresu Panthers.

NHL:
Carolina - NY Rangers 2:4 (1:0, 0:0, 1:4)
Branky: 18. J. Staal, 53. Skinner z tr. střílení - 48. McDonagh, 54. Nash, 58. Stepan, 60. Hagelin. Střely na branku: 24:44. Diváci: 17.547.
Detroit - New Jersey 7:4 (1:0, 4:3, 2:1)
Branky: 26. a 34. Franzén, 14. B. Smith, 36. Nyquist, 38. Quincey, 45. Legwand, 53. Miller - 32. a 59. Henrique, 30. Eliáš, 31. Jágr (Židlický). Střely na branku: 33:25. Diváci: 20.066.
Calgary - NY Islanders 4:3 (1:1, 0:2, 3:0)
Branky: 52. a 56. Colborne, 3. Granlund, 55. Monahan - 16. McDonald, 27. Okposo, 33. Nelson. Střely na branku: 23:26. Diváci: 19.289.
Florida - Buffalo 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)
Branky: 12. Winchester, 45. Kulikov. Michal Neuvirth odchytal za Buffalo 59 minut, z 44 střel inkasoval 2 góly a úspěšnost zásahů měl 95,5 procenta. Střely na branku: 44:25. Diváci: 14.402.
Anaheim - Pittsburgh 2:3 po sam. nájezdech (1:1, 0:0, 1:1 - 0:0)
Branky: 4. a 42. Perry - 8. Engelland, 49. Malkin, rozh. nájezd Sutter. Střely na branku: 31:17. Diváci: 17.518.

Reklama

Související témata: