Hlavní obsah

Jsem v šoku. Sebrali nám gól, spílal Voráček sudímu po duelu s Jágrem a spol.

Philadelphia

Zatímco Jaromír Jágr se spoluhráči z New Jersey Devils slavili důležitou výhru 2:1 na ledě Philadelphie, domácí Flyers cítili po porážce velkou křivdu. Rozhodčí totiž neuznali vyrovnávací gól Scotta Hartnella čtyřicet sekund před koncem utkání, který byl podle domácích zcela regulérní. K nejhlasitějším kritikům patřil český forvard Jakub Voráček.

Foto: Profimedia.cz

Útočník Philadelphie Flyers Jakub Voráček (93) v závaru před brankářem New Jersey Devils Martinem Brodeurem.

Článek

Jeho ránu od mantinelu při hře bez brankáře dostal v samotném závěru Hartnell za záda gólmana Martina Brodeura, v hale Philadelphie okamžitě propukla euforie, jenže rozhodčí Tom Kowal ihned signalizoval, že gól neplatí.

Podle něj totiž Hartnell nedovoleně atakoval Brodeura v brankovišti. Autor neuznaného gólu se ale bránil tím, že byl sám atakován obráncem Antonem Volčenkovem. „Obránce byl na mě nalepený. Byl to on, kdo byl jako první v kontaktu s Brodeurem. Celou svojí vahou se na mě natlačil. Můžete se na to podívat stokrát a ve sto případech si budete jistí, že ten gól měl platit," protestoval Hartnell.

Celý moment dopálil Jakuba Voráčka natolik, že si před zámořskými reportéry nebral žádné servítky. „Vím, že sudí mají zlomek sekundy na rozhodnutí, ale ... Pro mě to byl prostě jasný gól. Byl jsem v šoku. Nechápu, blíží se play off a oni udělají takový verdikt. To je ku... neuvěřitelný. Omlouvám se za tyhle výrazy, ale tohle je fakt snad vtip," rozčiloval se Voráček.

Domácí tým naštval rozhodčí ještě víc, když odmítl nechat přezkoumat celou situaci videorozhodčího, přestože k tomu byl i vyzván z centrály tzv. „War Room" z Toronta. „V čase 19:20 třetí třetiny jsme iniciovali přezkoumání situace u videa, protože puk se dostal za brankovou čáru New Jersey Devils," potvrdilo v oficiální zprávě vedení NHL.

„Rozhodčí ale zpětně informoval, že Scott Harnell natlačil gólmana Martina Brodeura za brankovou čáru i s pukem. A na toto rozhodnutí se nevztahuje přezkoumání videem. Proto verdikt sudího přímo na ledě platí," stojí dále v prohlášení.

Brodeur hájí sudího

To ale pochopitelně na hněvu hráčů i téměř dvacet tisíc fanoušků na stadiónu nic neubralo. „Nechci tady brečet kvůli jednomu gólu. Čtyřicet sekund před koncem zápasu si už musíte být ale zatraceně jistí, když neuznáte gól," pokračoval Voráček.

Trochu jinak pochopitelně viděli situaci hráči Devils. „Nenatlačil jsem Hartnella do Martyho. Byla tam trocha nedovoleného bránění vůči gólmanovi, a proto ta branka neplatí," bránil se Volčenkov. „Opravdu mi bránil ve hře, sudí se rozhodl správně," doplnil sám Brodeur.

Rozhodčí Kowal patří v NHL ke zkušeným veteránům. Premiéru v soutěži si odbyl už v roce 2000 a má za sebou více než sedm stovek utkání.

Měl platit gól Scotta Hartnella proti New Jersey, který sudí neuznal?
Ano
25,6 %
Ne
74,4 %
Celkem hlasovalo 3612 čtenářů.

Reklama