Hlavní obsah

Je to děsivé, ale nic už nebude jako dřív, varuje Fischer Peverleyho a nabízí mu pomoc

Jan ŠkvorSport.cz

Právě ve svém domě v Detroitu sledoval na počítači průběžné výsledky probíhajících zápasů NHL, když spatřil tu zprávu: útočníka Dallasu Riche Peverleyho během zápasu s Columbusem postihl srdeční kolaps a lékaři jej na stadiónu museli pomocí defibrilátoru resuscitovat. Pochopitelně, že si bývalý český obránce Jiří Fischer nemohl nevzpomenout na to, jak si i on před osmi a půl lety prošel takřka stejnou situací, po které musel ukončit svou hráčskou kariéru.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Fischer

Článek

Až mrazí, jak podobné si oba momenty jsou. Fischer i Peverley měli se srdcem problémy i v minulosti, oba zkolabovali během první třetiny na střídačce. Zatímco Fischera, který upadl i do bezvědomí, začali lékaři oživovat přímo na hráčské lavici, Peverleyho resuscitovali v útrobách stadiónu.

„Bylo to opravdu jako přes kopírák. Když přicházely podrobnosti, byl jsem vděčný, že je Rich v pořádku. Nedokážu si vůbec představit, čím si jeho rodina a všichni, kteří ho mají rádi, museli projít. Jenom vím, že moji rodiče už se ke mně od té události nechovají stejně jako předtím. Pořád žijí v České republice a pokaždé, když se vidíme, si společné chvíle užívají, jako by měly být těmi posledními," řekl v rozhovoru pro sports.yahoo.com Fischer, který nyní pracuje pro Detroit jako ředitel hráčského vývoje.

Právě v barvách Rudých křídel utrpěl 21. listopadu 2005 ve svých pětadvaceti letech srdeční kolaps. Proto se teď dokáže vžít do Peverleyho pocitů. „Zcela jistě vám to změní život, kariéru i vztahy. Je to jako domino, které teď odstartuje. Je to děsivé, žádná sranda. Zástava srdce sama o sobě, aniž bych ji chtěl zlehčovat, je pouze začátkem všech změn. Dosud jste byl sportovcem, ale kým budete teď?" popisuje mistr světa z roku 2005 a vítěz Stanleyova poháru.

Ze svého působení v Detroitu se dobře zná s Jimem Nillem, tehdejší asistentem generálního manažera Red Wings a současným generálním manažerem Dallasu. Taky že hned Fischer vytočil jeho číslo s nabídkou pomoci. Dokonce i Peverleymu zavolal a zanechal mu na mobilu zprávu, že kdyby potřeboval jakoukoli radu nebo si chtěl popovídat s někým, kdo něco podobného zažil na vlastní kůži, rád mu bude k dispozici.

Po svém kolapsu nechtěl Fischer s nikým mluvit

„Když jsem si tím prošel, několik dní jsem pak nechtěl s nikým mluvit," vzpomíná Fischer, který během dvou týdnů po svém prvním kolapsu prodělal ještě další dva. „Po tom třetím jsem byl dvacet čtyři hodin denně úplně zděšený a bál jsem se, jestli neumřu," přiznává dnes třiatřicetiletý muž.

„Každý, komu na vás záleží, si začne dělat starost, chce vám pomoct a je celou záležitostí zasažen. Ale nejde to rychle spravit, jde o dlouhý proces - jak po fyzické, tak po emocionální stránce. To je na tom to smutné, ale je to realita," předpovídá, co Peverleyho v jeho nejbližší budoucnosti čeká.

„Věci už nikdy nebudou stejné jako předtím. Nebudou horší ani lepší, prostě jiné. Teď jde hlavně o to, aby byl Rich v pořádku. Doufejme, že bude schopen pokračovat v normálním životě bez zdravotních následků. Rozhodně to ale není snadné," říká Fischer, který si ještě rok a půl po svém kolapsu nechtěl připustit, že s aktivní hráčskou kariérou bude muset praštit.

Fischer: Není dne, kdy bych si nevzpomněl

„Pátral jsem po doktorech, kteří by mi dali návod, jak se zotavit, rehabilitovat a dát srdce do pořádku," vzpomíná Fischer. Přesto nakonec skončil. „Není dne, kdy bych nemyslel na to, jak by mohla moje kariéra vypadat. Každá tragédie ale přináší i příležitosti," tvrdí optimisticky otec dvanáctiletého syna Braidana a sedmiletého Lukase.

A na svém kolapsu zpětně vidí i pozitivní věci. Od tohoto momentu totiž musejí být na střídačce mužstev NHL alespoň dva doktoři, minimálně jeden z nich musel v nedávné minulosti absolvovat jeden záchranářský kurz. Povinností je i defibrilátor na střídačce domácího týmu. „Zástava mého srdce byla tou první v živém televizním přenosu NHL. Odstartovala tak lavina skvělých věcí, které přinesou užitek. Protože, bohužel, srdeční zástavy se budou dál objevovat."

Reklama