Hlavní obsah

Palát nejlepším nováčkem sezóny NHL? Nemusí to být fantasmagorie

TAMPA BAY/PRAHA

Je to trofej, kterou v NHL můžete vyhrát jen jednou za život a poprvé v historii by ji mohl mít Čech. Od roku 1933 se v zámoří uděluje cena pro nejlepšího nováčka, o tři roky později přejmenovaná na Calder Trophy. Jedním z velkých kandidátů na její zisk je letos útočník Blesků z Tampy Bay Ondřej Palát.

Foto: Kim Klement, Reuters

Křídelní útočník Ondřej Palát přijímá gratulace od spoluhráčů z Tampy Bay po gólu, který dal Vancouveru.

Článek

Mezi dosavadními osmdesáti laureáty je z Evropanů šest Rusů, tři Švédové, jeden Fin (Teemu Selänne) a jeden Slovák (Peter Štastný vyhrál v sezóně 1980/81). Ale Čech žádný. Ani Jaromír Jágr se ke Calder Trophy v Pittsburghu probít nedokázal, v jeho premiérové sezóně 1990/91 byl nejlepším nováčkem zvolen gólman Ed Belfour z Chicaga.

Byl by to přelomový okamžik, kdyby 24. června v Las Vegas vystoupal k řečnickému pultíku mezi hvězdami ligy i dvaadvacetiletý rodák z Frýdku-Místku, který byl v roce 2011 draftován až v sedmém kole jako 208. v pořadí... A není to tak úplně fantasmagorická teorie. Palát je totiž v mnoha ohledech opravdu nejužitečnějším nováčkem nejlepší soutěže světa.

Mezi ligovými bažanty vede statistiku plus/minus, figuruje v první přesilovkové formaci Blesků a k tomu střádá důležité body, které Tampě pomáhají udržovat se na pozicích pro play off. Lightning jsou nyní čtvrtí ve Východní konferenci.

Je to poctivý kluk, říká trenér

„Palát je poctivý kluk, který jde do všeho naplno," pochvaluje si po každém zápase trenér Jon Cooper, který si český talent vychoval ve farmářském týmu v Norfolku. „Už ví, co ode mě čekat. Když Cooper přišel do Tampy, znal jsem jeho systém, je to pro mě jednodušší," řekl Palát Právu těsně před odletem na olympiádu.

To hrál ještě po boku zkušeného Martina St. Louise, který byl ale vytrejdován do NY Rangers. Zatímco veteránovi se na Manhattanu moc nedaří, Palát jede dál. V neděli proti Vancouveru (4:3) bodoval popáté v řadě: nejprve bekhendem skvěle nabil Stamkosovi a pak po rychlém brejku dostal puk do sítě s pomocí beka Canucks Stantona.

Je pravděpodobné, že v jiném týmu NHL by Palát takovou důvěru jako v Tampě Bay nedostal. Generální manažer Blesků Steve Yzerman ale razí strategii infiltrovat do sestavy co nejvíc nadějných mladíků, aby se v těžkých bitvách obouchali. A vyplácí se to. „Máme hodně mladé mužstvo. Když se zranil Stamkos, byli jsme pár zápasů dole, ale pak jsme se zvedli právě my mladí a přidali se i veteráni. Šlape to dobře," tvrdí Palát.

V kanadském bodování nováčků je teď druhý, o sedm bodů za osmnáctiletým Nathanem MacKinnonem z Colorada, který je obecně považován za hlavního kandidáta na Calder Trophy  za sezónu 2013/14. O vítězi rozhodují po konci základní části členové Asociace profesionálních hokejových novinářů. Každý z hlasujících vybere pět kandidátů, které oboduje systémem 10-7-5-3-1. NHL poté zveřejní tři finalisty.

Pokud by americký útočník Los Angeles Dustin Brown na dlouhou dobu nevyřadil ze hry Tomáše Hertla, měl by na Calder Trophy našlápnuto bývalý slávista v dresu San Jose. Palát ale dělá vše proto, aby z pódia ve Vegas český hokejista přece jen promluvil.

Statistiky nováčků NHL
Body
1. MacKinnon (Colorado) 53 (23+30)
2. Palát 46 (18+28)
Plus/minus
1. Palát +28
2. Lindholm (Anaheim) +26
Body/góly v oslabení
1. Johnson (Tampa Bay) 5/4
2. Palát 4/2
Průměrný čas na ledě v zápase (útočníci)
1. Johnson 18:56
2. Palát 17:41
Získá Ondřej Palát Calder Trophy pro nejlepšího nováčka NHL?
Ano
55,3 %
Ne
44,7 %
Celkem hlasovalo 6123 čtenářů.

Reklama