Hlavní obsah

Král Henrik přechytračil hokejového Švejka Jágra. Prohlédněte si i parádu talentovaného Paláta

Aktualizováno

Český útočník Ondřej Palát ve službách Tampy Bay na sebe poutá při první pořádné sezóně v NHL stále větší pozornost. V tom pozitivním smyslu. V sobotu předvedl v klíčovém momentu zápasu na ledě Crosbyho Pittsburghu nádherný hokejový kousek, který dal vzpomenout na Jágrovy začátky ve slavné zámořské soutěži. Právě slavný borec s číslem 68 na zádech se naopak při zakončení musel sklonit před jedním z nejlepších gólmanů v lize.

Foto: Charles Leclaire, Reuters

Ondřej Palát skóruje do sítě Pittsburghu. Přihlíží bezmocný gólman Tučňáků Jeff Zatkoff.

Článek

Palát se na konci třetí třetiny rozjel hned proti čtveřici bránících Tučňáků a než se všichni na stadiónu nadáli, už zakončoval za záda bezmocného domácího brankáře Jeffa Zatkoffa. Účastník olympijských her v Soči si nedělal z přesily žádné starosti, rozjel se středem, rychlou kličkou se zbavil nejbližšího obránce a s přehledem mazáka skóroval.

Pro Paláta už šlo o 19. trefu v sezóně a celkem nasbíral 49 bodů, což jej řadí na druhé místo v produktivitě nováčků, o pět bodů za vedoucího Nathana MacKinnona z Colorada. Povedený kousek českého forvarda pomohl Tampě alespoň k bodu, z vítězství se ale nakonec radovali domácí, když o výsledku 4:3 rozhodl v prodloužení Neal.

Gólman Caroliny Cam Ward předvedl na ledě Winnipegu jeden ze zákroků sezóny. Na cestu za těsným vítězstvím 3:2 poslal svůj celek zázračným kouskem zhruba v polovině první třetiny, kdy se po křížné přihrávce ocitl před jeho odkrytou klecí útočník Jets Bryan Little.

Littla napodobil Fleischmann, Warda zase Quick

Ve velice podobné situaci jako Little se ocitl v utkání na ledě úřadujících šampiónů z Los Angeles český útočník Tomáš Fleischmann. Opora Floridy mohla na začátku druhé třetiny vstřelit důležitý kontaktní gól na 1:2 z pohledu hostujícího celku, v přesilové hře ale taktéž neuspěl se střelou do odkryté branky. Panteři nakonec nevstřelili ani gól a odvezli si jasnou prohru 0:4.

Okénko nejlepších zákroků brankářů zakončíme soubojem dvou obrovských hvězd NHL. V zápase New Jersey proti borcům Rangers z nedalekého New Yorku předčila gólmanská modla současnosti jednoho z nejlepších borců v historii hokeje, nebo-li Henrik Lundqvist přechytračil Jaromíra Jágra.

Vedoucí muž bodování Ďáblů se v polovině první části za bezbrankového stavu dostal do úniku na hostujícího brankáře, udělal kličku a naznačil zakončení do bekhendu. Jako třešničku na dortu navíc Jágr vymyslel ještě rychlé zaseknutí, přehození do forhendu a zakončení do opuštěné branky.

Tam kde ale měla být odkrytá klec, ležel beton Krále Henrika, který celou situaci odhadl zcela brilantně, stejně jako všechny ostatní v utkání, v němž Rangers zvítězili 2:0 a Lundqvist se stal 50. nulou v kariéře rekordmanem klubu. Švédský borec byl za svůj výkon vyhlášen největší hvězdou duelu.

Voráček a Plekanec předvedli při zakončení zlaté české ručičky

Se zakončením do odkryté části branky neměl oproti svým předchůdcům větší problém Jakub Voráček. Forvard Philadelphie zhruba čtyři minuty před koncem duelu proti silnému St. Louis definitivně stvrdil vítězství Flyers, když svou 19. trefou v ročníku zvyšoval na průběžných 3:1 (utkání skončilo 4:1).

Tomáš Plekanec prolomil po 13 zápasech gólový půst v NHL a svou osmnáctou brankou v sezóně zařídil výhru Montrealu 4:3 s Torontem. Za svůj výkon byl poté vyhlášen třetí hvězdou zápasu. Kapitán olympijského výběru v Soči si v čase 51:14 počkal v končící přesilovce na křížný pas obránce Markova a z těžkého úhlu propálil gólmana Jamese Reimera. Domácí už se v prestižním kanadském derby na odpověď nezmohli a Canadiens tak brali všechny body.

Reklama