Hlavní obsah

Zástupci NHL budou místo cesty na MS jednat o kolektivní smlouvě

NEW YORK

Jednáním o nové kolektivní smlouvě před cestou na hokejové mistrovství světa do Rakouska dali přednost zástupci zámořské NHL a hráčské asociace NHLPA. Obě strany se rozhodly odložit na neurčito na středu plánovanou cestu do Evropy a místo toho budou pokračovat v rozhovorech.

Foto: SPORT.cz s použitím REUTERS/Chip East a ČTK/AP

Komisionář NHL Gary Bettman (vlevo) a Bob Goodenow, šéf hráčské asociace. Ti dva se musejí dohodnout, aby soutěž začala.

Článek

Po neúspěšné úterní více než tříhodinové schůzce v New Yorku se oba tábory dohodly na dalším jednání. To by se mělo uskutečnit dnes a ve čtvrtek, nejspíš v Torontu.

Komisionář Gary Bettman, viceprezident NHL Bill Daly, výkonný ředitel hráčské asociace Bob Goodenow a jede z členů vedení NHLPA Ted Saskin se chystali do Rakouska na čtvrtfinálové zápasy. Američané hrají ve čtvrtek ve Vídni s českou reprezentací, Kanada se v Innsbrucku utká se Slovenskem. Zda se funkcionáři vydají na šampionát, na němž hraje mnoho hokejistů z NHL, alespoň na víkendové zápasy, není jasné.

Úterní schůzka v New Yorku byla osmým oficiálním jednáním špiček obou stran od 16. února, kdy Bettman definitivně zrušil tuto sezónu NHL. Ukončení osm měsíců trvající výluky je ale stále v nedohlednu. "Žádný pokrok," řekl v úterý novinářům Daly.

Zatím poslední nabídku zástupci NHL předložili odborům minulý čtvrtek, k dohodě však jednající strany nepřiblížila. Předchozí zveřejněný návrh kolektivní smlouvy ze 4. dubna počítal se zavedením závislosti platů hráčů na příjmech ligy. Obsahoval i platový strop, tedy sumu vyčleněnou na mzdy hráčů v jednom klubu. Tým by podle této verze mohl ročně na platy utratit maximálně 50 miliónů dolarů, minimum bylo stanoveno na 30 miliónů.

Reklama