Hlavní obsah

Pocta hrající legendě. Jágr byl za New Jersey nominován na Mastertonovu trofej

Tuhle trofej ještě ve své sbírce nemá žádný český hokejista. Útočník Jaromír Jágr byl za svůj tým New Jersey Devils nominován na Bill Masterton Memorial Trophy, jež se uděluje za vytrvalost, sportovního ducha a oddanost hokeji. Novináři pokrývající jednotlivé kluby NHL mají právo navrhnout z každého mužstva jedno jméno, z třicítky hráčů pak vzejde trio finalistů. Vítěze určí Asociace profesionálních hokejových novinářů.

Foto: Bill Kostroun, ČTK/AP

Jaromír Jágr a brankář Martin Brodeur se radují z výhry Devils

Článek

Novináři referující o New Jersey zdůvodnili Jágrovu nominaci tím, že oddanost hokeji mu umožnila hrát na vysoké úrovni ve 42 letech, kdy je většina jeho vrstevníků v hokejovém důchodu. Jágr je se 60 body za 23 gólů a 37 asistencí nejproduktivnějším hráčem Devils.

Jágr už byl na Mastertonovu trofej nominován před dvěma lety, poté co se v dresu Philadelphie po tříleté pauze vrátil do NHL po působení v Omsku. Loni byli mezi kandidáty Václav Prospal z Columbusu a Radek Martínek z New York Islanders. Dosud žádný český hokejista tuto trofej udělovanou od roku 1967 nezískal.

Jágr, nejproduktivnější Evropan v historii NHL, obdržel během kariéry devět prestižních individuálních cen. Pětkrát získal Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče soutěže, třikrát obdržel Lester B. Pearson Award pro nejlepšího hráče podle hlasování hokejistů a jednou Hart Trophy pro největší hvězdu podle médií.

Díky dvěma triumfům ve Stanley Cupu (1991, 1992), dvěma titulům mistra světa (2005, 2010) a olympijskému zlatu z Nagana 1998 je Jágr členem takzvaného Triple Gold Clubu. Desetkrát vyhrál anketu Zlatá hokejka pro nejlepšího českého hokejistu.

Získá letos Jaromír Jágr v NHL cenu Billa Mastertona?
Ano
92,9 %
Ne
7,1 %
Celkem hlasovalo 40288 čtenářů.

Reklama

Související témata: