Hlavní obsah

Podívejte se na magický puk s fotbalovým odskokem, který udržel naději Ďáblů na play off

New York/Praha

V zámořské hokejové soutěži zbývá do konce základní části odehrát každému týmu již jen několik málo zápasů. Napětí v dostizích o postup do play off a o co nejlepší startovní pozici v něm graduje. Shodou špatných výsledků soupeřů a vlastních důležitých vítězství se k příčkám zajišťujícím účast v bojích o Stanley Cup mílovými kroky blíží ještě nedávno odepisované New Jersey. Na straně Ďáblů v poslední době navíc stojí všichni svatí.

Foto: Gerry Broome, ČTK/AP

Travis Zajac (vlevo) z New Jersey měl nejprve v zápase proti Carolině smůlu, když jeho pokus o střelu v první části nevydržela hokejka. Ve druhém dějství ale dostal vše zpátky i s úroky.

Článek

Ďáblové z New Jersey zvítězili ve veledůležitém duelu na ledě Caroliny 3:1 a ke vstupu do elitní osmičky, která si zahraje play off, už jim chybí pouhý bodík. Poslední divokou kartu momentálně drží Columbus. Blue Jackets mají sice oproti Jágrově partě ještě utkání k dobru, jenže poslední duel s Chicagem týmové psychice nepřidal. Columbus prohrál na vlastním ledě nejtěsnějším rozdílem 3:4, přičemž rozhodující trefu inkasoval pouhých 3,7 vteřiny před třetí sirénou.

A že se karma definitivně pohnula směrem k celku z New Jersey, se potvrdilo o necelý den později. Ďáblové po veledůležité výhře nad Washingtonem potřebovali urvat plný bodový zisk i na ledě Caroliny. Klíčový moment zápasu, rychlá odpověď na vyrovnání na průběžných 1:1, a tedy vedoucí gól, byl ovšem spíš dílem zásahu vyšší moci než uměním Travise Zajace, který je v zápise o utkání uvedený jako střelec.

Zajac si v sedmé minutě druhé třetiny najel před domácí branku, kde se o něj otřela střela šikovného Marka Židlického. Co se přesně dělo s pukem poté, je trochu záhadou. Největší pak jistě pro překonaného gólmana Hurikánů Antona Chudobina. Černý neposeda se každopádně na své cestě do sítě odrazil mimo jiné od tyčky, a pak také od ledu, čímž dostal rotaci, jakou bychom čekali spíš u odskoku špatně kopnutého fotbalového míče.

Bryzgalov s Millerem čarovali na brankové čáře

Zatímco Zajac si mohl užívat gólu díky pořádné porci štěstí, další dva střelci svá energetická pole zřejmě před sobotním programem NHL dobře nevyladili. Ještě asi dlouho bude James Neal z Pittsburghu vzpomínat, jak na něj v zápase na ledě Minnesoty zívala úplně prázdná branka.

Alespoň do chvíle, kdy do jejího středu předvedl tygří skok domácí gólman Ilja Bryzgalov a puk na cestě na místo určení včas hokejkou zastavil. Ruský brankář nakonec pochytal všech 20 pokusů obávané Crosbyho družiny a dovedl svůj tým k jednoznačné výhře 4:0. Třiatřicetiletý gólman byl po zásluze vyhlášen nejlepším hráčem utkání.

Další zázračný zákrok předvedl Ryan Miller. Gólman St. Louis byl při samostatném úniku Nathana MacKinnona z Colorada už v takřka bezmocné poloze, při níž byl břichem na ledě, přesto puku cestu do branky zamezil. MacKinnon sice ležícího strážce svatyně Blues elegantně objel, chytrým zakončením pak dokonce překonal i jeden položený beton, ten druhý a všudypřítomná reakce Millera mu ale přeci jen gólovou radost překazily.

Na závěr přehledu parádiček a kuriozit ze zápasů NHL si ukážeme klasické sportovní pravidlo nedáš- dostaneš v praxi. Hokejisté Montrealu byli v zápase proti Detroitu v jednu chvíli pod takovým tlakem, že se jich všech šest naskládalo do vlastního brankoviště, ale za svou až komickou bojovnost a vůli byli odměněni. Udatný sextet puk do vlastní branky nepropustil a po jeho získání se stal vykonavatelem nestárnoucí sportovní pravdy Max Pacioretty. Montreal nakonec udolal Red Wings 5:3

Reklama

Související témata: