Hlavní obsah

Otřesy mozku v NHL? Znovu téma pro soud, ve hře můžou být milióny

Ožehavé téma je znovu předkládáno soudu. Zámořská NHL čelí už druhé žalobě kvůli tomu, že údajně dostatečně neochránila hokejisty před otřesy mozku. U soudu v New Yorku ji podalo devět bývalých hráčů, podle nichž liga hokejisty vystavuje neustálému riziku zranění hlavy.

Foto: Candice Ward, Reuters

O tvrdé souboje není v NHL nouze. Na ilustračním snímku Jiří Hudler padá po jednom s ostrých soubojů před brankou Nashvillu.

Článek

"NHL nedokázala zavést metody a pravidla, která by ochránila její hráče před utrpěním či zhoršením zranění hlavy při trénincích a při zápasech," píše se v žalobě.

Mezi navrhovateli jsou Dan LaCouture, Jack Carlson, Mike Peluso a Tom Younghans, kteří strávili kariéry v NHL jako bitkaři a nasbírali více trestných minut než bodů. Doplňují je další hráči Dan Keczmer, Richard Brennan, Brad Maxwell, Allan Rourke a Scott Bailey.

"Díky uzavřeným kluzištím a laxním pravidlům ohledně bitek NHL podporovala kulturu extrémního násilí a dodávala tohle zboží zbožňujícím fanouškům," uvedli právníci hráčů.

Některá tvrzení v žalobě pravdivá nejsou

V žalobě rovněž stojí, že LaCouture, který v NHL odehrál přes 300 zápasů, se dodnes potýká s bolestmi hlavy, podrážděností, změnou osobnosti a depresemi. Stejně tak však žaloba absolvuje některé pasáže, které nejsou pravdivé.

Například uvádí, že legendární hokejista Gordie Howe zemřel v roce 2009 na neurodegenerativní onemocnění zvané Pickova choroba. Ve skutečnosti však Howe stále žije, na toto onemocnění zemřela jeho žena Colleen.

Obdobná žaloba z loňského listopadu začala podpisy 10 navrhovatelů, nicméně od té doby se k ní připojilo více než 200 osob. Podle bývalých hráčů je načase na úkor zisku a tradice posílit bezpečnost hráčů.

Otřesy mozku byly v posledních letech v NHL častým tématem. O velkou část zápasů ve dvou sezónách přišel kvůli následkům otřesů hvězdný Sidney Crosby z Pittsburghu, slavní hráči minulosti Eric Lindros, Pat LaFontaine nebo Keith Primeau museli kvůli zraněním hlavy předčasně ukončit kariéru. V roce 2011 zase krátce po sobě zemřeli bitkaři Derek Boogaard, Rick Rypien a Wade Belak.

Loni profesionální liga amerického fotbalu NFL vyplatila 765 miliónů dolarů poté, co ji obdobně zažalovaly tisíce bývalých hráčů. Mnoho z nich trpí demencí a má zdravotní problémy.

Reklama