Hlavní obsah

Palát o Calder Trophy nepřemýšlí. Nejlepší nováček? Možná budu druhý, říká

Tampa Bay/Praha

V noci na čtvrtek si hokejista Tampy Bay Ondřej Palát poprvé v kariéře zahraje zápas play off NHL. Nervozitu před začátkem Stanley Cupu zaháněl dvaadvacetiletý útočník Blesků na rybách. „Něco jsem chytil, ale žádný velký kousek, takže jsem to hned pustil,“ vykládal jeden z nejlepších nováčků zámořské sezóny.

Foto: Kim Klement, Reuters

Ondřej Palát z Tampy Bay (vpředu) se raduje z gólu, který vstřelil Torontu.

Článek

Poslední zápas základní části jste kvůli zranění nehrál, budete na sérii s Montrealem připravený?

Ve středu bych měl být nachystaný. S Columbusem jsem dostal hit, měl jsem natržené ucho a trochu mě bolela hlava. Doktor říkal, ať si jeden zápas odpočinu, že to nechce riskovat.

V Česku se rozjela debata, zda byste měl dostat Calder Trophy pro nejlepšího nováčka sezóny. Jak vidíte své šance?

Moc dobře ne. Mám pocit, že cenu dají MacKinnonovi z Colorada, a asi po právu. Je mu osmnáct let, udělal víc bodů než já a je to fakt super hráč.

Zaměřil jste se na něj během sezóny?

On byl loni jedničkou draftu, a člověk je vždycky zvědavý na tyhle kluky, jak se jim daří. Ukázal, že do budoucna to bude fakt velmi dobrý hráč.

Vy jste byl ale vyhlášen dvakrát nováčkem měsíce, pozici mezi nejlepšími třemi byste měl mít zajištěnou...

Byl by to úspěch. Možná se stane, že budu druhý nebo třetí. Teď ale myslím hlavně na play off a na to, jak to bude klapat našemu týmu.

O Calder Trophy rozhodují novináři, jaké jste si s nimi v sezóně vypěstoval vztahy?

Když se zápas podaří, přijdou. A když nemám body, tak mě nechají být. (směje se) Všechno je jen o bodech a gólech.

V poslední době ale za vámi novináři chodili hodně, ne?

Docela jo. Když to tam padalo, rozhovorů bylo víc.

Mezi nováčky
Kanadské bodování:
1. MacKinnon (Col.) 63 (24+39)
2. Palát 59 (23+36)
Bodování plus/minus:
1. Palát +32
2. Lindholm (Anaheim) +29
Body/góly v oslabení:
1. Johnson (Tampa Bay) 6/5
2. Palát 4/2

Napadlo by vás před sezónou, že nastřílíte přes 20 gólů a k tomu si zahrajete v prvním útoku Lightning?

To jsem si nedával takové mety. Chtěl jsem udělat tým a stabilně hrát. Že budu v první lajně, jsem nečekal, ale přispělo k tomu i zranění Stamkose a pak taky odchod Martyho St. Louise. Se sezónou jsem hodně spokojený a doufám, že v play off to bude taky dobré.

S o šestnáct let starším St. Louisem jste si padl do noty, nebylo vám líto jeho přesunu do NY Rangers?

Hodně. Od doby, co jsem byl draftovaný, tak jsem k němu vzhlížel. Už když Tampa vyhrála v roce 2004 Stanley Cup, byl to můj oblíbený hráč. Hrál jsem s ním, když se zranil Stamkos, v kariéře mi určitě moc pomohl. Bavil se se mnou, radil mi. Když odešel, bylo mi to líto, ale na druhou stranu teď máme Callahana, který je výborný. Vytvořili jsme lajnu ještě s Filppulou a rovněž jsme hráli dobře.

Na rozlučku se St. Louisem ale asi nezbyl čas.

Seběhlo se to rychle. Sice padaly hlasy, že se ten trejd stane, ale jakmile k němu došlo, tak už ten večer hrál Marty v New Yorku.

Kde se mu ale nedaří tak, jako když hrál po vašem boku.

Ono je to vždycky těžké, když hrajete v novém klubu, pod novým trenérem. Marty potřeboval nějaký čas, ale v posledních zápasech už měl dost asistencí. On se chytí.

Teoreticky byste si proti sobě mohli zahrát ve finále Východní konference, v prvním kole ale potřebujete vyřadit Montreal. Může rozhodnout, že jste si na poslední chvíli zajistili výhodu domácího prostředí v úvodních dvou zápasech?

Hlavní je, že ten sedmý zápas by byl u nás doma. V sezóně jsme s nimi sice vyhráli tři utkání ze čtyř, ale jednou až po nájezdech a jednou v prodloužení. Bude to s nimi určitě strašně těžké.

Jaké budou v sérii vaše největší zbraně?

Uvidíme, jak se vypořádají s naším gólmanem Lindbackem (jednička Bishop se zranil -pozn. red.). V základní části proti němu ani jednou nehráli. Taky Stamkos vypadá líp a líp. My se ale hlavně musíme popasovat s jejich brankářem Pricem. To je absolutní špička.

Reklama

Související témata: