Hlavní obsah

San Jose - Los Angeles 1:5Stav série 3:4Králové dokonali senzační obrat. Hertlovi s Voráčkem se otevírá cesta na světový šampionát

Aktualizováno

Hokejistům Los Angeles Kings se ve středečním sedmém rozhodujícím utkání play off NHL povedl parádní obrat - Králové otočili sérii proti San Jose Sharks z 0:3 na 4:3 ve svůj prospěch, což se jim povedlo jako čtvrtému týmu v historii celé soutěže a postoupili do čtvrtfinále. Žralokům při středeční prohře 1:5 nepomohla ani asistence českého mladíka Tomáše Hertla. Ve vyřazovacích bojích skončil také jeho spoluhráč ze San Jose Martin Havlát. Sedmé zápasy nezvládla ani Philadelphie s Jakubem Voráčkem, zámořská sezóna předčasně končí i obránci Colorada Janu Hejdovi. Hertl s Voráčkem mohou startovat na blížícím se mistrovství světa, naopak Jan Hejda je zraněný a na turnaj nepřijede.

Foto: Kyle Terada, Reuters

Útočník San Jose Tomáš Hertl (48) v rozhodujícím sedmém zápase play off brankáře Los Angeles Kings Jonathana Quicka (32) nepřekonal.

Článek
Fotogalerie

V rozhodujícím utkání prvního kola play off uspěl také New York Rangers, který udolal doma Philadelphii 2:1. Kompletní osmičku postupujících uzavřela Minnesota, jež v sedmém duelu vyhrála v Coloradu 5:4 až v prodloužení.

Tomáše Hertla a Jakuba Voráčka bude v nejbližší době kontaktovat kouč hokejové reprezentace Vladimír Růžička, který už před rozhodujícími bitvami uvedl, že má zájem, aby reprezentovali na světovém šampionátu.

San Jose přitom s přispěním Hertla vstřelilo první gól zápasu, když mladý český útočník v úvodu druhé třetiny přihrál z rohu kluziště na modrou čáru skórujícímu Mattu Irwinovi. Ještě před druhou přestávkou ale otočili zápas Drew Doughty a Anže Kopitar a ve 45. minutě navýšil náskok Kings Tyler Toffoli.

V závěrečné zoufalé snaze domácích pečetili postup Dustin Brown a Tanner Pearson góly do prázdné branky. Kings obratem v sérii navázali na Toronto (1942), New York Islanders (1975) a Philadelphii (2010) a v dalším kole se střetnou s Anaheimem.

Pomsta Hertlovi nevyšla

"Je to výsledek toho, že jsme jako tým už nějakou dobu pospolu. Je pak snazší se vyhrabat ze situace, kdy jste na dně. Věříte si, věříte systému a o tom to je," vysvětloval obrat kapitán týmu Brown, jenž svým nešetrným zákrokem způsobil Hertlovi v prosinci zranění kolena a dlouhou herní pauzu.

Český mladík před sérií uvedl, že ji proto bude brát osobně a že se chce Kings pomstít vyřazením. Ve svém premiérovém play off v NHL zaznamenal Hertl pět bodů, jenže to nestačilo. Rozhodující zápas se lámal za stavu 1:1, kdy domácí promarnili tři přesilové hry. V jedné z nich připravil gólman Jonathan Quick zákrokem na brankové čáře o vedoucí trefu Patricka Marleaua. Jen tím dokumentoval zmar Sharks, kteří v posledních třech zápasech dali jen dva góly.

"Jejich obrana nás dostala. Hráli v ní těsně a navíc jejich gólman byl ve formě, jak obvykle v této fázi sezóny bývá," uvedl kapitán domácího mužstva Joe Thornton po utkání, v němž Sharks zasypali Quicka 40 střelami.

San Jose tak opět nevykročilo ze svého stínu a po nadějné základní části brzy vyklidilo pole v bojích o Stanley Cup. V posledních dvou sezónách vypadlo vždy se svým velkým rivalem z Los Angeles v sedmi duelech. "Loni jsme ale byli blíž, i když jsme teď v sérii vedli 3:0. Nevím, jaké bylo skóre v posledních čtyřech zápasech (5:18), ale utkání nekončila těsně. Bohužel naši hlavní tahouni přestali dávat góly," řekl trenér Sharks Todd McLellan.

Rangers získali klíčový náskok v prostřední části brankami Daniela Carcilla a Benoita Pouliota, hosté v závěrečné třetině už pouze utkání zdramatizovali trefou Jasona Akesona. Domácí, kteří i pošesté v klubové historii zvítězili v sedmém duelu ve své hale Madison Square Garden, narazí v dalším kole na Pittsburgh.

"Nehráli jsme ve druhé třetině dost dobře na to, abychom tento zápas vyhráli. Oni se v ní dostávali do šancí a dvakrát skórovali. My jsme ve třetí snížili a dobře jsme je ještě zatlačili, ale to už bylo příliš pozdě," uvedl Voráček. "Zápas číslo 7, prohra 1:2, nemohlo to být těsnější. Bojovali jsme až do konce a prokázali vnitřní sílu, což je pro náš mladý tým skvělé. Tyhle zkušenosti nás posílí," doplnil kapitán Flyers Claude Giroux.

Rangers se oklepali z den staré porážky 2:5 a soupeře udolali zásluhou zlepšené obrany, kterou podpořil 26 zásahy brankář Henrik Lundqvist. Hráči z New Yorku opět prokázali pevné nervy, neboť třetím rokem za sebou postoupili z úvodního kola po sedmizápasovém dramatu. "Ale myslím si, že jsme byli v sérii lepším týmem. Diktovali jsme tempo hry téměř v každém zápasu a předváděli jsme velmi slušné výkony. Zasloužili jsme si jít dál," prohlásil Lundqvist.

Minnesota čtyřikrát smazala jednobrankový náskok Colorada, v posledním případě v 58. minutě. Vyrovnou sérii, v níž se čtyřikrát prodlužovalo, rozhodl v čase 65:02 druhým gólem v utkání Nino Niederreiter. Wild vyhráli v play off sérii poprvé od roku 2003 a v semifinále Západní konference se utkají s obhájcem trofeje Chicagem.

"Je to neuvěřitelný pocit. Přesně o takových momentech sníte, když jste malí. A jsem šťastný, že se mi to stalo i ve skutečnosti," řekl nadšený autor vítězného gólu. "Podle mě dnes rozhodlo srdce," popsal rozdílový faktor utkání, ve kterém poprvé v sérii zvítězil hostující celek.

Wild v utkání přišli o brankáře Darcyho Kuempera, který v závěrečné třetině odstoupil kvůli zranění. "Nevím, jak je to vážné. Naštěstí máme na tomto postu více kvalitních hráčů," reagoval trenér týmu Mike Yeo. Zápas dochytal Ilja Bryzgalov.

Pro domácího kouče Patricka Roye skončila jeho první trenérská sezóna stejně jako aktivní hráčská kariéra v roce 2003 - vyřazením v sedmém zápase s Minnesotou. "Je těžké to přijmout, že už je konec. A jsem si jistý, že zítra to bude bolet ještě více," uvedl Roy. Přesto může být spokojen s obratem, jaký Avalanche v sezóně udělali. Zatímco loni skončili v soutěži předposlední, letos postavili prognózy před startem ročníku na hlavu a v základní části obsadili třetí místo.

Výsledky 1. kola play off NHL:
Východní konference - 7. zápas:
NY Rangers - Philadelphia 2:1 (0:0, 2:0, 0:1)
Branky: 24. Carcillo, 32. Pouliot - 45. Akeson. Střely na branku: 33:27. Diváci: 18 006. Konečný stav série: 4:3.
Západní konference - 7. zápasy:
Colorado - Minnesota 4:5 v prodl. (2:1, 0:1, 2:2 - 0:1)
Branky: 3. Holden, 14. McGinn, 43. Stastny, 52. Johnson - 47. a 66. Niederreiter, 9. Koivu, 28. Heatley, 58. Spurgeon. Střely na branku: 22:35. Diváci: 18 511. Konečný stav série: 3:4.
San Jose - Los Angeles 1:5 (0:0, 1:2, 0:3)
Branky: 21. Irwin (Hertl) - 25. Doughty, 39. Kopitar, 45. Toffoli, 58. Brown, 60. Pearson. Střely na branku: 40:30. Diváci: 17 562. Konečný stav série: 3:4.
Kanadské bodování play off NHL:
1.P. Stastny(Colorado)710(5+5)
2.Kopitar(Los Angeles)710(4+6)
3.Parise(Minnesota)710(3+7)
4.MacKinnon(Colorado)710(2+8)
5.Niskanen(Pittsburgh)68(2+6)
6.Martin(Pittsburgh)68(0+8)
45.Hertl(San Jose)75(2+3)
66.Voráček(Philadelphia)74(2+2)
86.Palát(Tampa Bay)33(2+1)
87.Plekanec(Montreal)43(2+1)
Bude Tomáš Hertl reprezentovat Českou republiku na blížícím se světovém šampionátu?
Ano, pro národní tým bude velkým přínosem
62 %
Ne, San Jose mu start po dlouhodobém zranění nedovolí
38 %
Celkem hlasovalo 13143 čtenářů.

Reklama

Související témata: