Hlavní obsah

Boston - Montreal 5:3Stav série 1:1Krejčí pomohl Bostonu k vyrovnání série s Montrealem, Gáborík vystřílel výhru Králům

roj, dfkSport.cz
Aktualizováno

Hokejisté Montrealu prohráli v letošním play off NHL svůj vůbec první zápas. Canadiens podlehli na ledě Bostonu 3:5 a Medvědi tak srovnali čtvrtfinálovou sérii na 1:1. Hosté z Montrealu přitom ještě na začátku třetí třetiny vedli i díky gólové asistenci Tomáše Plekance 3:1. Bruins však záhy nastartovali velký obrat. V západní části pavouka Stanley Cupu si hokejisté Los Angeles připsali první bod v sérii s Anaheimem. Pod vítězství 3:2 se nejvýraznější měrou podepsal slovenský forvard Marián Gáborík, který zaznamenal tři kanadské body a také vítězný gól v prodloužení.

Foto: Bob Dechiara, Reuters

Obránce Montrealu Canadiens P.K. Subban při zákroku proti útočníkovi Bostonu Davidu Krejčímu v play off NHL.

Článek

Opora Montrealu Plekanec ve druhé třetině asistoval u vyrovnávacího gólu na ledě Bostonu na 1:1, když zpoza branky přihrával na ránu z první Miku Weaverovi. Na konci druhé a začátku třetí třetiny pak dvakrát dokázal využít přesilovku Rakušan Thomas Vanek.

Obrat Medvědů ale necelých deset minut před koncem rozjel kontaktním gólem Doug Hamilton. Následně v rozmezí dvou minut nejprve srovnal Patrice Bergeron, a poté vystřelil vedení domácím Reily Smith. Role se tak obrátily. Hosté vrhli všechny síly do vstřelení vyrovnávacího gólu, jenže ten už nepřišel a při hře bez brankáře ještě inkasovali z hole Milana Lucice, jemuž přihrával David Krejčí.

Domácí mají s podobnými obraty zkušenosti. V loňském play off dokonce prohrávali v rozhodujícím utkání s Torontem o tři branky, přesto postoupili. „Tyhle situace, které jsme v minulých letech prožili, nám teď hodně pomáhají. Těžíme z toho," přiznal útočník Bruins Shawn Thornton. „Nedařilo se nám, ale bojovali jsme a zůstávali pozitivní. To, že se nám povedl comeback, je skvělé, protože druhý zápas v sérii je důležitější než první. A pro nás obzvláště, když jsme ho navíc prohráli," uvedl další forvard Jarome Iginla.

Hráče Montrealu ztráta vedení mrzela, ale z prohry nedělali tragédii. „Nečekali jsme, že tady vyhrajeme oba zápasy. V závěru jim to tam napadalo, myslím si, že měli pořádnou dávku štěstí. Je to škoda. Musíme to teď hodit za hlavu, semknout se a uvědomit si, že jsme na tom pořád dobře," uvedl brankář kanadského týmu Carey Price. Série pokračuje v úterý a ve čtvrtek dvěma zápasy v Montrealu, kde Boston před třemi lety za stavu 0:2 vyhrál obě utkání a soupeře vyřadil v sedmi duelech. Nakonec dokráčel až k zisku Stanleyova poháru.

Gáborík noční můrou Kačerů

O premiérové vítězství Králů ve čtvrtfinálové sérii Západní konference proti Anaheimu se nejvíce zasloužil Marián Gáborík. Slovenský hokejista zaznamenal v prvním ze dvou duelů na ledě Kačerů dvě branky a jednu asistenci.

Jedna z Gáboríkových tref znamenala pro Krále pouhých sedm sekund před koncem třetí části jistotu prodloužení, ta druhá jej dokonce na začátku jeho 13. minuty ukončila a stanovila těsnou výhru pro hosty v poměru 3:2.

„Oba to byly klasické góly, v play off musíte jít prostě tvrdě před branku, pokud chcete skórovat," hodnotil Gáboríkovy zásahy kouč Králů Darryl Sutter a dodal: „Není moc hráčů, kteří dokáží dát takové góly, ale určitě přitom musí jít do brankoviště soupeře.

Gáboríkovi zdatně sekundoval slovinský parťák Anže Kopitar, který se asistencí podepsal pod všechny tři góly týmu z města světových celebrit.

„Pokud se jim oběma daří, je opravdu těžké takový dynamický duet zastavit. Gáborík měl na dnešním vítězství obrovský podíl, vstřelil dvě velmi důležité branky. Pokud se daří jim i zbytku týmu, jsme zatraceně těžký protivník pro každého, což je přesně to, co potřebujeme," tetelil se po zápase před novináři klíčový obránce hostujícího celku Drew Doughty.

Anaheimu k vítězství nepomohla ani první trefa nestárnoucího "Finského blesku" Teemu Selänneho v letošním play off. Třiačtyřicetiletý veterán má na svém kontě zatím v probíhajících bojích o Stanley Cup navíc tři asistence. Selänne byl za své počínání na ledě vyhlášen druhou hvězdou večera, tou první byl bez diskuzí Gáborík.

Východní konference - 2. zápas:
Boston - Montreal 5:3 (1:0, 0:2, 4:1)
Branky: 14. Paille, 51. Hamilton, 55. Bergeron, 57. Smith, 59. Lucic (Krejčí) - 39. a 47. Vanek, 22. Weaver (Plekanec). Střely na branku: 35:28. Diváci: 17.565. Stav série: 1:1.
Západní konference - 1. zápas
Anaheim - Los Angeles 2:3 po prodloužení (1:1, 0:0, 1:1, 0:1)
Branky: 12. Beleskey, 49. Selänne - 60. a 73. Gáborík, 10. Martinez. Střely na branku: 35:36. Diváci: 17.393. Stav série: 0:1
Kanadské bodování play off NHL:
1.Kopitar(Los Angeles)813(4+9)
2.Parise(Minnesota)811(3+8)
3.P. Stastny(Colorado)710(5+5)
4.MacKinnon(Colorado)710(2+8)
5.Getzlaf(Anaheim)69(3+6)
6.Subban(Montreal)69(2+7)
7.P. Kane(Chicago)78(5+3)
8.Gáborík(Los Angeles)88(5+3)
9.Malkin(Pittsburgh)78(3+5)
Toews(Chicago)78(3+5)
53.Plekanec(Montreal)65(2+3)
56.Hertl(San Jose)75(2+3)
78.Voráček(Philadelphia)74(2+2)
97.Palát(Tampa Bay)33(2+1)

Reklama

Pavouk - Play off NHL 2014

  • Osmifinále

  • Boston Bruins - logo Boston Bruins Detroit Red Wings - logo Detroit Red Wings
    4 : 1
  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens
    0 : 4
  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins Columbus Blue Jackets - logo Columbus Blue Jackets
    4 : 2
  • New York Rangers - logo New York Rangers Philadelphia Flyers - logo Philadelphia Flyers
    4 : 3
  • Colorado Avalanche - logo Colorado Avalanche Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    3 : 4
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks
    2 : 4
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Dallas Stars - logo Dallas Stars
    4 : 2
  • San Jose Sharks - logo San Jose Sharks Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings
    3 : 4
  • Čtvrtfinále

  • Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens Boston Bruins - logo Boston Bruins
    4 : 3
  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins New York Rangers - logo New York Rangers
    3 : 4
  • Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    4 : 2
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings
    3 : 4
  • Semifinále

  • Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens New York Rangers - logo New York Rangers
    2 : 4
  • Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings
    3 : 4
  • Finále

  • Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings New York Rangers - logo New York Rangers
    4 : 1