Hlavní obsah

Pittsburgh - NY Rangers 1:5Stav série 3:2Rangers rázně odmítli konec sezóny. Rozsívalův bod Chicagu nepomohl

Pittsburgh/Praha
Aktualizováno

Ještě ne! Hokejisté New York Rangers odmítli vyřazení, když rozstříleli Pittsburgh 5:1. Penguins tak na domácím ledě nevyužili svůj první mečbol v 2. kole play off NHL a stav série dovolili soupeřům snížit na 2:3. Vyrovnáno na 2:2 je naopak v bitvě mezi Minnesotou a obhájci Stanley Cupu z Chicaga, kteří na soupeřově ledě podruhé padli. V sérii tak zatím panují domácí týmy. V dresu poražených se bodově prosadil český obránce Rozsíval.

Foto: Charles Leclaire, Reuters

Útočníci Rangers Brassard (vlevo) s Pouliotem oslavují v první třetině gól do sítě Penguins.

Článek
Fotogalerie

Plány Penguins na oslavy postupu do finále konference před vlastními fanoušky vzaly rychle za své. Už v polovině utkání totiž hosté vedli 4:1, zejména zásluhou útočníků Dericka Brassarda a Matse Zuccarella. První dal dva góly a na další přihrál, druhý si připsal tři asistence.

Skóre večera otevřel v 10. minutě v přesilové hře svou první brankou v letošním play off Chris Kreider, o šest minut později zvýšil Brassard na 2:0. V úvodu druhé třetiny sice snížil Jevgenij Malkin, pak ale hosté odskočili na tříbrankový rozdíl díky dvěma slepeným gólům v rozmezí 50 sekund. Výhru pečetil v 58. minutě trefou do prázdné branky při power-play Kevin Klein.

Brassard a Zuccarello vypadají jako specialisté na lovení „Tučňáků". Prvně jmenovaný šestadvacetiletý rodák z kanadského Hullu v devíti vzájemných zápasech v sezóně dal Pittsburghu pět gólů a na tři přihrál, navíc obě jeho trefy v play off byly vítězné. Jeho norský parťák z útoku skóroval třikrát a posbíral sedm asistencí.

„Proč se nám proti nim tak daří? Na to nemám odpověď," pokrčil rameny Brassard. „Prostě hrajeme a nepřipouštíme si žádný tlak. Pomáhá nám, že jsme dobří kamarádi i mimo led. Snažíme se zůstat pozitivní. Věděli jsme, že musíme přidat, protože předchozí dva zápasy z naší strany nebyly nic moc. Trochu jsme přitvrdili a šťastně se k nám odrazilo několik puků," popsal střelec, který v play off nasbíral zatím jen tři trefy.

Výkon Rangers se skutečně diametrálně lišil od předchozího duelu, kdy zaměstnali brankáře Marca-Andrého Fleuryho jen 15 střelami. Tentokrát svěřenci trenéra Alaina Vigneaulta vypálili dvojnásobný počet ran. „Pokud jsme chtěli uspět, museli jsme se rapidně zlepšit. A to se nám povedlo. Vypracovali jsme si řadu šancí a dokázali překonat jejich brankáře, který byl v této sérii zatím vynikající," uvedl Vigneault.

St. Louis hrál pro svou matku

V dresu Rangers oslavil vítězství i útočník Martin St. Louis, jemuž den před zápasem náhle zemřela v 63 letech matka. „Budu hrát. S tátou jsme se shodli, že by si to mamka přála," oznámil osmatřicetiletý veterán.

Pittsburgh doplatil na nemohoucnost v přesilových hrách, která Penguins provází v celé sérii: z 15 početních výhod dokázali využít jedinou. Tentokrát promarnili čtyři přesilovky včetně 83 sekund trvající výhody pět na tři v závěru druhé třetiny. „To byla velká šance, abychom se vrátili do zápasu. Bohužel jsme vůbec nevystřelili," litoval kouč Dan Bylsma.

Chicago podruhé venku padlo

Cesta do dalšího kola se zkomplikovala obhájcům Stanleyova poháru z Chicaga, kteří podruhé za sebou prohráli v Minnesotě a série se tak za nerozhodného stavu 2:2 vrací na led Blackhawks.

Hráči Wild prodloužili domácí neporazitelnost v letošním play off na pět zápasů. Po úterním triumfu 4:0 se hráči Wild tentokrát na vítězství 4:2 nadřeli trochu víc, od začátku ale měli na ledě převahu, což vyjadřuje i konečný poměr střel 31:20.

Rozhodující pro vývoj zápasu byl gól Nina Niederreitera, který ve 28. minutě vstřelil gól na 3:2 pouhých 44 sekund poté, co na druhé straně vyrovnal Michal Handzuš. Náskok Divočáků pak navýšil ve 44. minutě v přesilové hře Jared Spurgeon.

2. kolo play off NHL:
Východní konference - 5. zápas:
Pittsburgh - New York Rangers 1:5 (0:2, 1:2, 0:1)
Branky: 24. Malkin - 16. a 28. Brassard, 10. Kreider, 29. McDonagh, 58. Klein. Střely na branku: 32:35. Diváci: 18.633. Stav série: 3:2.
Západní konference - 4. zápas:
Minnesota - Chicago 4:2 (1:1, 2:1, 1:0)
Branky: 8. Fontaine, 24. Pominville, 28. Niederreiter, 44. Spurgeon - 20. Sharp (Rozsíval), 27. Handzuš. Střely na branku: 31:20. Diváci: 19.405. Stav série: 2:2.

Reklama

Pavouk - Play off NHL 2014

  • Osmifinále

  • Boston Bruins - logo Boston Bruins Detroit Red Wings - logo Detroit Red Wings
    4 : 1
  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens
    0 : 4
  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins Columbus Blue Jackets - logo Columbus Blue Jackets
    4 : 2
  • New York Rangers - logo New York Rangers Philadelphia Flyers - logo Philadelphia Flyers
    4 : 3
  • Colorado Avalanche - logo Colorado Avalanche Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    3 : 4
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks
    2 : 4
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Dallas Stars - logo Dallas Stars
    4 : 2
  • San Jose Sharks - logo San Jose Sharks Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings
    3 : 4
  • Čtvrtfinále

  • Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens Boston Bruins - logo Boston Bruins
    4 : 3
  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins New York Rangers - logo New York Rangers
    3 : 4
  • Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    4 : 2
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings
    3 : 4
  • Semifinále

  • Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens New York Rangers - logo New York Rangers
    2 : 4
  • Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings
    3 : 4
  • Finále

  • Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings New York Rangers - logo New York Rangers
    4 : 1