Hlavní obsah

Útočník Hrdel na Memorial Cup v Kanadě nedosáhl

Český útočník Zbyněk Hrdel na vítězství v juniorském Memorial Cupu nedosáhl. S týmem Rimouski Oceanic prohrál ve finále prestižního turnaje s pořádajícím klubem London Knight vysoko 0:4. Ostře sledovaný Memorial Cup zažil při svém 87. ročníku vůbec největší divácký zájem i proto, že letošní sezona NHL byla zrušena kvůli neúspěšným jednáním o nové kolektivní smlouvě.

Článek

Další atrakcí byl sedmnáctiletý útočník Rimouski Sidney Crosby, který je považován za největší talent kanadského hokeje od dob Wayna Gretzkyho a Maria Lemieuxe. Nejužitečnější hráč této sezony CHL a opora letošních kanadských mistrů světa do dvaceti let v předešlých čtyřech zápasech nasbírala 11 bodů za šest tref a pět asistencí. Ve finále vyšel Crosby naprázdno, přesto vyhrál kanadské bodování a byl i nejlepším střelcem.

Šampion ligy QMJHL z Rimouski na suveréna sezony juniorských soutěžích sdružených pod CHL nestačil. London potvrdil skvělou formu v celém ročníku. Klub překonal několik rekordů, v OHL kraloval - vyhrál za celý ročník včetně play off a Memorial Cupu z 90 utkání 79 a jen devětkrát prohrál.

"Knihy rekordů to ukážou a všichni tady to víte. London Knight je jeden z nejlepších týmů, který na této planetě hrál," řekl prezident CHL David Branch, když předával kapitánovi Dannymu Syvretovi trofej. Nejužitečnějším hráčem Memorial Cupu byl zvolen Corey Perry.

Český hokej měl na turnaji trojnásobné zastoupení. Vedle Hrdela, který se na cestě Oceanic do finále podílel jednou brankou, se představili v dresu týmu Ottawa 67's Jakub Petružálek a Lukáš Kašpar. Petružálek odehrál kvůli zranění jen jeden zápas, Kašpar nasbíral ve čtyřech duelech čtyři body za gól a tři přihrávky a byl v produktivitě celkově čtrnáctý.

Získat Memorial Cup se dosud podařilo pětici českých hokejistů. V roce 1997 triumfoval jako první Pavel Rosa s celkem Hull Olympiques, o čtyři roky později byli ve vítězném týmu Red Deer Rebels Martin Erat a Ladislav Kouba, v roce 2002 se radoval Tomáš Plíhal s Kootenay Ice a před dvěma roky Petr Kanko s klubem Kitchener Rangers.

Reklama

Související témata: