Hlavní obsah

Hokejisté z NHL zvažují založení nové ligy

PRAHA

Pokud zástupci NHL a hráčské asociace NHLPA brzy nevyřeší problémy s kolektivní smlouvou, mohla by vzniknout nová konkurenční soutěž. Podle listu Toronto Star hráči zvažují, že by ve spolupráci s bývalým newyorským starostou Rudym Giulianim a kanadským diplomatem Mauricem Strongem založili International Hockey Association (IHL).

Foto: SPORT/Ondřej Krynek

DEFAULT TITLE

Článek

Podle kanadského deníku, který má k dispozici předběžné plány, by na rozjezd nové ligy bylo potřeba přibližně pět miliard dolarů.

Ted Saskin, jeden z ředitelů NHLPA, ale prohlásil, že s podobnými návrhy se na hráčskou asociaci v minulosti obrátilo několik různých skupin. "Většina z nich nám tyto návrhy přednesla jako důvěrné a NHLPA je nebude komentovat. Naším prvořadým cílem vždy byla dohoda s NHL na nové kolektivní smlouvě," řekl Saskin. Odmítl tak potvrdit, že hráči vážně uvažují o založení jiné ligy.

NHL se ocitla v krizi vloni v září, kdy vypršela platná kolektivní smlouva a na nové se zástupci klubů a hráčů nedokázali dohodnout. Komisionář soutěže Gary Bettman 16. února tuto sezonu definitivně zrušil. Hlavním problémem jednání o kolektivní smlouvě je otázka platového stropu, tedy sumy vyčleněné na mzdy hráčů v každém klubu.

Reklama