Hlavní obsah

NHL chystá při svém comebacku nájezdy a menší brankářskou výzbroj

PRAHA

Jestliže se zámořská hokejová NHL znovu rozběhne, chystá její vedení k zatraktivnění změny pravidel. Už pro nadcházející ročník by prý mohly být zavedeny samostatné nájezdy, které by rozhodly nerozhodné zápasy. Další novinkou by měla být menší brankářská výzbroj a změna posuzování ofsajdu na modré čáře. Ten by se podobně jako v soutěžích IIHF nepískal, pokud útočníci vyjedou z útočného pásma.

Foto: Reuters

Zmenšit by svoji výstroj musela i česká reprezentační jednička Tomáš Vokoun.

Článek

V NHL se od roku 1986 mohli zapojit znovu do hry až ve chvíli, kdy bránící mužstvo vyvezlo puk ze třetiny.

Je tak velice pravděpodobné, že z NHL nadobro zmizí remízy. Nájezdy v případě nerozhodného stavu i po pětiminutovém prodloužení již NHL testovala v nižší soutěži AHL. Změny regulí ještě nejsou schváleny, ale zástupci klubů se shodují, že jsou potřeba. "Pokud nebudou nájezdy zavedeny, bude to pro mě šok. Je to jednoduché. Fanoušci to chtějí a je to to nejmenší, co můžeme udělat poté, co jsme jim v uplynulých dvanácti měsících plivli do tváře," řekl generální manažer New Yorku Islanders Mike Milbury.

Souhlasí s ním i zástupce Vancouveru Steve Tambellini. "Zdá se, že většina lidí chce vidět definitivní rozuzlení. Vítězství nebo prohru," přidal se. Minulý týden v Torontu se testovala při zkoušce talentů i další nová pravidla. Prezident Bostonu Harry Sinden spolu s legendárním koučem Scottym Bowmanem přišli s návrhem převratného posuzování ofsajdů, zkoušely se i branky o šest centimetrů vyšší a dvacet centimetrů širší. Testovaly se také branky s tyčemi zahnutými do oblouku.

Nejpravděpodobněji budou v nadcházejícím ročníku NHL zavedeny jen nájezdy, zmenšené brankářské chrániče a nové posuzování ofsajdu na útočné modré čáře. Další změny jsou pro řadu generálních manažerů až moc radikální. "My jsme tradičně byli konzervativní. Vždy jsme se snažili respektovat historii hokeje, ale trenéři nikoliv. Ordinují obranný hokej, defenzivní pasti. My musíme reagovat," doplnil Milbury.

Reklama