Hlavní obsah

V NHL se zřejmě konečně blíží k dohodě

PRAHA/NEW YORK

Je to už více než rok, kdy se hrál v NHL naposledy zápas. Hokejisté Tampy Bay v něm dobyli Stanley Cup, od té doby zůstávají ledové paláce v Kanadě a v USA zavřené. Špičkoví manažeři se už téměř dva roky bezvýsledně snaží domluvit na podmínkách nové kolektivní smlouvy, nutné pro fungování klubů a ligy samotné. Po posledních jednáních to vypadá, že se přece obě strany shodnou.

Foto: SPORT/Ondřej Krynek

DEFAULT TITLE

Článek

Soutěž poprvé v historii musela odvolat sezónu, její hráči odešli do Evropy, kde hokej na rozdíl od zámoří získal na popularitě. A někteří hokejisté si zvykli na život bez NHL tak, že svůj postoj k soutěži úplně změnili.

Hokej v zámoří mezitím upadl v zapomnění. Síň slávy v Torontu postihl úbytek návštěvníků, na třicetileté jubileum posledního zisku Stanley Cupu Philadelphie si vzpomněl málokdo. Za jiných okolností by se vše oslavilo s okázalou pompou. Kluby mění majitele, na prodej jsou aktuálně Pittsburgh a Anaheim. Výluka ke dnešnímu datu trvá 272 dní.

Nová kolektivní smlouva by měla platit jen šest let, což je o čtyři roky méně, než trvala ta minulá. Podepsána by měla být začátkem července. Zdroje blízké jednání hovoří o tom, že před vyjednavači jsou ještě dva týdny práce. Jakmile se dohodnou, okamžitě se uskuteční draft. Na jeho přípravu je třeba jen týden.

Minulý týden zdánlivě padla bariéra, která obě strany staví do bojové pozice. Kanadský deník Globe and Mail po středečním jednání v Torontu přinesl informaci, že se majitelé klubů a zástupci hráčů shodli na podobě platového stropu - na omezení finančních výdajů klubů na platy hráčů, na které hokejisté nechtěli přistoupit. Ani jedna ze stran však dohodu nepotvrdila.

Nejasné okolnosti platového stropu

Konkrétní podoba platového stropu, kterou deník přinesl, je však dosti neprůhledná. Globe and Mail hovoří o jednotné částce v rozmezí 34 až 36 miliónů dolarů na klub, platné jednotně pro všechny kluby. "To je pořád nejasné. Co když se do toho nebude počítat jeden drahý hráč?" namítá například Jaromír Jágr.

Jeden z vyjednavačů zdůraznil, že vymezená částka pro platový strop nebude celá rozdělena na výplaty hráčů. Ta je podstatně nižší. Jsou do ní zahrnuty i bonusy za podpis smlouvy a za výkony. To údajně znamená konec výkonnostních bonusů, jimiž dřív kluby s hráči řešily problematická jednání o nové smlouvě.

Zároveň se "stropem" je údajně hotová také podoba platového dna, závislého na příjmech klubů. To se pohybuje v mantinelech 22 až 24 milionů dolarů. Hranice pro daň z přepychu se ustálí uprostřed - podle nynějším údajů to je 29 milionů. Všechen zisk týmů přesahující tuto sumu převede vedení ligy na účet klubům s nižšími příjmy.

Řeší se i změny pravidel

Podrobný plán přerozdělování ještě zbývá vytvořit. Stejně jako řada dalších věcí. Podle zámořských médií je to například způsob, jak výplaty v bohatých klubech stlačit na hranici platového stropu. Nejbohatší klub ligy New York Rangers loni vydal na výplatách 80 miliónů dolarů, což je více než dvojnásobek diskutovaného platového stropu.

Zbývá také ustavit nový systém arbitráže platů, rozhodnout, jestli posuzovat status nechráněných hráčů podle věku, nebo let strávených v NHL. Diskuse se vede i o nových pravidlech, hlavně větších brankách, či menší výstroji brankářů a také o dopingových testech. Hráčská asociace si v pondělí podle některých zdrojů vymohla majiteli odmítanou účast profesionálů na olympiádě v Turíně. Jmenované problémy ale nejsou hlavní příčinou sporů.

Jágr i další hvězdy dostanou méně

Tou byl a je platový strop. Jím nově nastavená pravidla by nejvíc odnesly štědře placené hvězdy. Nejlépe honorovanými hráči NHL byli Jaromír Jágr z New York Rangers a Švéd Peter Forsberg v Coloradu. Oba si v poslední odehrané sezóně před výlukou vydělali 11 miliónů dolarů. Poté, co se hráči vzdali 24 procent platu, může český útočník počítat maximálně s 8,36 milióny.

S Forsbergem oba našli štěstí jinde. Jágr na Sibiři, kde už jako jeden z mála hráčů NHL uzavřel v Omsku smlouvu i na další rok, Forsberg v mateřském MoDo. Přestože loni podepsal ve Švédsku kontrakt, podle nějž by nešel do NHL, ani kdyby v únoru začala, nyní prostřednictvím svého agenta vzkázal, že by si za mořem ještě velmi rád zahrál.

Bude jednat o nové smlouvě, jenže Laviny mu s ohledem na platový strop nebudou moci nabídnout takové peníze, jaké měl před výlukou. Ve stejné situaci je v klubu i Milan Hejduk, z českých hvězd také Martin Havlát v Ottawě a Patrik Eliáš v New Jersey.

Nováčci si pohorší

Dohady o nových podmínkách čekají většinu hráčů, pod smlouvou je jich pro sezónu 2005/06 minimum. Jágr může být v pohodě, kontrakt v Rangers má uzavřený do roku 2008. Naspěch by měly v případě oživení soutěže týmy Bostonu a Islanders, které mají podepsaných jen pět hráčů.

Další kapitolou jsou nováčci. Vycházející hvězdy Crosby nebo Ovečkin nedostanou při kompromisu obou stran stejné podmínky jako Kovalčuk, který si za tři roky přišel na 14 miliónů dolarů. Jeho stejně talentovaní následovníci se budou muset spokojit s gáží 1,2 miliónu i se všemi bonusy, což je návrh majitelů. Hráčská asociace požaduje pro nováčky o půl miliónu víc. "Někteří mladí hráči z Evropy raději za takových podmínek zůstanou doma," uvedl hráčský agent Pat Brisson, který zastupuje nejen Crosbyho, ale i Rusa Malkina.

Reklama