Hlavní obsah

Vrbatu v noci budil agent: Máš angažmá ve Vancouveru a můžeš hrát s dvojčaty Sedinovými

Aktualizováno

Rázné probuzení telefonem Radimu Vrbatovi ozřejmilo, jak bude vypadat jeho budoucnost v NHL. Na letním trhu volných hráčů se český hokejista uchytil vcelku brzy. Dohodl se na angažmá s Vancouverem. Třiatřicetiletý útočník podepsal s Canucks dvouletou smlouvu, která mu zajišťuje celkový příjem deset miliónů dolarů. Součástí dohody je i klauzule, že bez souhlasu nemůže být vyměněn do jiného klubu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radim Vrbata (vlevo) ještě v dresu Phoenixu na archivním snímku v souboji s bostonským Patricem Bergeronem.

Článek

Mistr světa z roku 2005 působí v NHL od sezóny 2001/02, kdy do slavné soutěže vstoupil v dresu Colorada, jež si ho vybralo až jako 212. hráče draftu 1999. Mladoboleslavský rodák hrál také za Carolinu, Chicago, Tampu Bay a naposledy Phoenix.

Po sezóně mu ale s Coyotes skončila tříletá smlouva a Vrbata se rozhodl vyzkoušet trh s volnými hráči. Nové angažmá získal druhý den. Ve dvě v noci českého času jej telefonem vzbudil agent Rich Evans.

"Jeho situaci jsme řešili několik dní a Radim byl už unavený. Tak jsem mu řekl, ať jde spát a pokud bude něco vážného, tak mu zavolám a vzbudím to. A to jsem udělal," řekl Evans pro The Vancouver Sun. Probrali spolu nabídku Canucks a následně Vrbata mluvil s generálním manažerem Jimem Benningem. "Pak Radim potvrdil smlouvu a já mu řekl, aby šel zase spát," smál se Evans. Podle kanadského listu má hokejista zajištěný plat čtyři milióny ročně plus vždy miliónový podpisový bonus.

Vrbata bude v současnosti jediným českým hráčem na soupisce Vancouveru. Podle Evanse by mohl nastupovat v elitní formaci s hlavními hvězdami týmu Danielem a Henrikem Sedinovými.

"Myslím si, že dvojčata hrají stylem, do něhož se Radim hodí. Všichni jsou inteligentní a hrají rychle s pukem. Mohlo by jim to klapat, jako když hrál ve Phoenixu s Rayem Whitneyem," řekl Evans. Vrbata by také podle něj měl novému týmu pomoct v přesilových hrách, ve kterých český útočník v předešlé sezoně vstřelil deset branek a i díky němu měl Phoenix čtvrtou nejlepší úspěšnost v NHL. Vancouver byl v této statistice až šestadvacátý.

Představitele arizonského klubu Vrbatův odchod mrzel, chtěli jej udržet. "Několikrát jsem jednal přímo s Radimem," uvedl generální manažer Coyotes Don Maloney. "Chtěl zůstat a byl velmi pružný ohledně toho, o čem jsme se bavili. Na stole byla dlouhodobá smlouva a myslím, že jsme byli blízko. Ale vložil se do toho Vancouver a dal mu kratší smlouvu s výbornými podmínkami. Necítím žádnou hořkost z toho, že odchází. Udělal, co si myslí, že je dobré pro něj a jeho rodinu," doplnil Maloney.

Vrbata odehrál v uplynulém ročníku za Coyotes 80 zápasů a připsal si 51 bodů za 20 branek a 31 asistencí. Byl druhým nejproduktivnějším hráčem týmu a třetím nejlepším střelcem. Klub však zůstal dva body za osmou příčkou v Západní konferenci a nedostal se do play off. Celkem odehrál Vrbata v základní části NHL 792 utkání a na kontě má 464 bodů za 215 gólů a 249 nahrávek. Ve 36 duelech vyřazovacích bojů přidal šest zásahů a osm přihrávek.

Islanders mají zvučné ofenzivní posily

Vedení New York Isladers získalo dvě ofenzivní posily zvučných jmen. Čtyřleté kontrakty uzavřeli s klubem, který pošesté za posledních sedm sezón neprošel do play off NHL, Michail Grabovskij a Nikolaj Kuljomin. Bělorus Grabovskij si má za dané období vydělat 20 miliónů dolarů, Rus Kuljomin 16,75 miliónu.

Oba hokejisté se dobře znají. Od roku 2008 spolu prožili pět let v Torontu, až loni se jejich cesty rozdělily, když Grabovskij odešel do Washingtonu.

Třicetiletý Grabovskij odehrál za Capitals 58 utkání a připsal si 35 bodů díky 13 gólům a 22 nahrávkám. Svou bilanci za mořem tak vylepšil na 425 zápasů v základní části NHL a 252 bodů (107+145). Play off ale okusil jen v sedmi utkáních a zaznamenal dvě nahrávky. V minulosti hrál i za Montreal.

Kuljomin změní v rámci slavné soutěže dres poprvé. Toronto si ho vybralo jako celkově 44. hráče draftu 2006, z Magnitogorsku ale přišel dvojnásobný mistr světa, který má z šampionátů kompletní medailovou sadu, až před sezónou 2008/09. Od té doby odehrál v základní části 421 duelů a nasbíral 195 bodů díky 84 gólům a 111 asistencím. V sedmi zápasech play off jednou asistoval.

Grabovskij před měsícem zaujal informací, že přes léto vymění brusle za kopačky. Domluvil se na angažmá s druholigovým běloruským fotbalovým týmem FK Krumkači z Minsku, v jehož dresu si chce zpestřit přípravu na novou hokejovou sezónu. K týmu se má připojit koncem července.

Reklama

Související témata: