Hlavní obsah

Vyjednavači v NHL tají, zda se přiblížili dohodě

Vyjednávání mezi hráčskou asociací a vlastníky klubů NHL podle zpráv ze zámoří nabírají na intenzitě a schůzky jsou prakticky každý den. Obě strany však tají, zda se už přiblížily dohodě.

Foto: SPORT/Ondřej Krynek

DEFAULT TITLE

Článek

Snad jen páteční sdělení všem klubům o rozhodnutí zmenšit brankářskou výstroj může být signálem, že jednání spějí do finiše. "Všichni jsou vázáni mlčenlivostí, takže se nic nedovíte. Že bych ale z té nejistoty nespal, tak zase tolik mě to nebere," líčí kapitán mistrů světa David Výborný, jenž má platnou smlouvu v Columbusu.

Téměř roční nečinnost NHL paralyzuje hokej v zámoří, přitom bez podpisu nové kolektivní smlouvy se soutěž nemůže rozběhnout. "Pokud nechtějí prodlužovat výluku, musí za oceánem do poloviny července dospět k dohodě, aby stihli draft i celou přípravu nové sezóny," soudí agent Jaromír Henyš. "Četl jsem, že před vyjednavači jsou už jen dva týdny práce, ale nevím, jestli to není jen přání optimistů," vzkazuje z dovolené v zámoří útočník Martin Straka.

Platový strop 36 miliónů?

Nikdo dosud nepotvrdil informaci torontského deníku Globe and Mail, že došlo ke shodě v klíčové otázce výše platového stropu, který nemá přesáhnout 36 miliónů dolarů. "Je to celé dost nejasné, ale tak fatální ústupek snad neuděláme, vždyť jsme se už neodvratně vzdali 24 procent platu," nechal se slyšet brankář mistrů světa Tomáš Vokoun.

"Pokud nepřipustí výjimku jedné nebo dvou hvězd, tak se řada klubů v čele s Rangers nemůže do toho zveřejněného limitu vejít," uvažuje Henyš a připomněl, že v únoru těsně před zrušením celé minulé sezóny hráčské odbory odmítly platový strop 42 mil. "Někdy se divím, jak ještě hráči slepě vedení NHLPA věří, vždyť už je ohrožena samotná podstata toho byznysu a těmi poraženými začínají být hlavně hokejisté," kroutí hlavou Henyš.

Hráči na začátku sporu vůbec na omezení finančních výdajů klubů nechtěli přistoupit, nyní zřejmě šéf jejich asociace Goodenow ustupuje. Logicky pak zní kuloárové informace, že vedení NHL jim za to v únoru přeruší soutěž a povolí dosud odmítanou účast na turínské olympiádě.

"Tvrdí se hodně věcí, které zazněly i před rokem. Mění se to ze dne na den. Musel bych na těch jednáních sedět, abych mohl být konkrétnější," říká Jaromír Jágr.

Nová kolektivní smlouva by měla platit jen šest let, zatímco ta předchozí byla desetiletá. Poprvé v ní zavedená hranice pro daň z přepychu má činit 29 miliónů a zisk týmů přesahující tuto sumu převede vedení ligy na účet klubům s nižšími příjmy. Podrobný plán přerozdělování ještě zbývá vytvořit, stejně jako ustavit nový systém arbitráže platů, a posoudit, zda status nechráněných hráčů určí věk nebo léta strávená v NHL.

Nejasné zůstávají i platy pro nováčky. Majitelé jim chtějí nyní dát maximálně 850 tisíc dolarů, hráčská asociace stále požaduje o půl miliónu víc. "Někteří mladí hráči z Evropy, zejména Rusové, pak ale raději za takových podmínek zůstanou doma," soudí Henyš.

Řada hráčů by nyní musela vyjednávat o nových smlouvách podle jinak nastavených pravidel, včetně hráčů zvyklých na miliónové kontrakty, jako jsou Hejduk, Havlát, Eliáš. "Ze sedmi stovek hráčů NHL jich má platné smlouvy pouhých 288 a zatím nikdo neví, zda se zpožděním naběhne platnost loni uzavřených smluv," uvažuje Henyš.

Naspěch by měly v případě oživení soutěže Boston či New York Islanders, které mají podepsaných jen pět hráčů. Carolina má smluvně vázáno pouze 7 hokejistů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články