Hlavní obsah

Zlomová druhá sezóna? Kouč Žraloků apeluje na Hertla, aby makal a nesplynul s ostatními

Má za sebou premiérovou sezónu, ve které si v slavné NHL udělal skvělé jméno. A kdo ví, jak by se o českém hokejovém útočníkovi Tomáši Hetlovi v zámoří mluvilo, kdyby ho v prosinci nepotkala operace kolene, kvůli které musel vynechat polovinu ročníku. Dvacetiletý talent San Jose už začal s přípravou na další sezónu a jeho přání je poněkud skromné: hlavně se udržet v prvním týmu Žraloků a neputovat na farmu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejový útočník Tomáš Hertl.

Článek

Když na začátku října hned ve svém třetím zápase v NHL vstřelil New Yorku Rangers čtyři góly včetně toho legendárního s hokejkou mezi nohama, o nikom jiném se v zámořské hokejové lize nemluvilo více. „Byl jsem nahoře, pak jsem ale kvůli zranění spadnul dolů," vrací se Hertl v rozhovoru pro nhl.com k zákroku Dustina Browna z Los Angeles, který odnesl zraněným kolenem a kvůli operaci vypadl na čtyři měsíce ze hry.

„O Tomášovi jsme toho zjistili hodně, když všechno probíhalo dobře, stejně tak jako tehdy, když se věci nevyvíjely úplně podle plánu. Jeho přístup k rehabilitaci, aby se dostal zpátky do sestavy, a jeho touha nastoupit zase se spoluhráči v play off, byly výjimečné. Ukázal nám spoustu pozitivního," pochvaluje si sedmnáctku draftu NHL z roku 2012 kouč San Jose Todd McLellan.

„Opravdu jsem tvrdě makal, abych se vrátil. Celou sezónu jsem se učil a to mi pomůže. A vlastně se učím pořád, protože kolem mě hraje spousta moc dobrých hráčů. Vždyť je to NHL, nejlepší soutěž," říká Hertl, který v uplynulém ročníku odehrál v základní části 37 zápasů, v nichž vstřelil 15 branek a přidal 10 asistencí. Po operaci kolena se na led vrátil na poslední dva zápasy základní části a v play off zasáhl s bilancí dvou branek a tří přihrávek do všech sedmi duelů série s Los Angeles, v níž Žraloci vypadli, přestože vedli už 3:0.

Nieto: Hertl bude mít fantastickou sezónu

Druhá sezóna však bývá pro mnoho hráčů zlomová. Buď v ní dokáží navázat na tu předchozí a své výkony třeba ještě zlepšit, nebo naopak uvadnou a jejich kariéra vezme sestupnou tendenci. „Myslím, že Tomáš patří do té první skupiny. Ale má před sebou léto, kde musí pokračovat v práci a ujistit, že je v kondici a síle pro NHL," apeluje McLellan.

„Nikdo nepochybuje o jeho schopnostech, a pokud bude dělat věci, které je potřeba, nastartuje se na skvělou sezónu. Když to neudělá, bude hrát na stejné úrovni jako ostatní. Ale on to ví, říkali jsme mu to a já rozhodně věřím, že je typem, který z letošního léta udělá svoji výhodu," doplňuje trenér.

„Myslím, že bude mít fantastickou sezónu. Ta minulá pro něj byla o získávání zkušeností. Byl schopen bojovat s nepřízní osudu. Má opravdu skvělou pracovní morálku a všichni víme, co umí a jak moc je talentovaný," tvrdí Hertlův spoluhráč Matt Nieto, kterého rovněž čeká druhá sezóna v NHL.

Koleno pobolívá, nejde ale o nic vážného

Hertl s Nietem v tomto týdnu absolvovali v San Jose kemp mladíků, český forvard však zasáhl jen do jeho části. Opět se totiž přihlásilo operované pravé koleno. Hertl ale své fanoušky uklidňuje. „Není to nic vážného. Dlouho jsem nebruslil, naposledy na mistrovství světa. Jenom to trochu bolí. Exhibiční zápas jsem proto pro jistotu vynechal."

V nejbližších dnech se vrací zpátky do České republiky, kde plánuje tvrdě trénovat. „Potřebuju posílit celé tělo, včetně kolene. Doufám, že budu v pohodě a celou sezónu zůstanu (v prvním týmu)," přeje si skromně Hertl.

Reklama

Související témata: