Hlavní obsah

Hokejový útočník Vrána podepsal tříletou smlouvu s Washingtonem

Osmnáctiletý hokejový útočník Jakub Vrána podepsal tříletou nováčkovskou smlouvu s Washingtonem a už v nadcházející sezóně se pokusí prosadit do NHL. Odchovanec Letňan byl letos nejvýše draftovaným českým hráčem, Capitals si jej vybrali v prvním kole jako celkově třináctého hráče.

Foto: Bill Streicher, Reuters

Jakuba Vránu (druhý zprava) si v letošním draftu vybral Washington.

Článek

Vrána tak napodobil svého kamaráda a reprezentačního spoluhráče Davida Pastrňáka, který podepsal tříletý kontrakt s Bostonem a také se bude snažit v zářijovém kempu prosadit do kádru elitního týmu kanadsko-americké soutěže.

"Oba podepsali identické smlouvy, maximálně možné pro nováčky a jsou na stejné startovní čáře. Teď už jim můžeme jen popřát, aby se jim dařilo," řekl ČTK Aleš Volek ze společnosti Alvo sports management, který oba dva hráče zastupuje. Podle pravidel NHL mohou nováčci inkasovat bez bonusů maximálně 925 000 dolarů ročně.

Stejně jako Pastrňák i Vrána dosud působil ve Švédsku a v případě, že se neprosadí do hlavního týmu, pravděpodobně se na sever Evropy vrátí. "Sice mohou hrát i na farmě, ale oba kluby věří švédské cestě, kterou si vybrali. Kdyby se neprosadili do hlavního týmu, vrátili by se do známého prostředí," uvedl Volek.

Zatímco Pastrňák naposledy působil v druholigovém Södertälje, Vrána má smlouvu v Linköpingu hrajícím nejvyšší soutěž. Oba útočníci se v dubnu výrazně podíleli na zisku stříbrných medailí na mistrovství světa hráčů do 18 let a smlouvy s týmy NHL si vybojovali v takzvaných nováčkovských kempech.

Reklama

Související témata: